Postupak zbog dve funkcije

Odbor za rešavanje sukoba interesa pokrenuo je postupak protiv trojice poslanika za koje postoje dokazi da su u sukobu interesa.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

15:30

Default images

Protiv njih su pokrenuti postupci zato što su istovremeno i poslanici u Skupštini i lokalni funkcioneri, a to su Veroljub Stevanović, koji je gradonačelnik Kragujevca, Dragi Damnjanović, predsednik opštine Žagubica, i Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine. Sva trojica su poslanici vladajuće koalicije.

Veroljub Stevanović član je poslaničkog kluba G17 plus, dok je Dragan Marković Palma poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije.

Portparolka Republičkog odbora Aleksandra Kostić rekla je Beti da je od trojice poslanika zatraženo da se izjasne, i oni imaju rok od 15 dana da odgovore Odboru, koji će narednu sednicu verovatno imati u avgustu.

Prema zakonu, funkcionerima koji su u sukobu interesa može se izreći nejavno upozorenje, javna mera o povredi zakona, a funkcionerima koji nisu neposredno izabrani može se izreći i preporuka za razrešenje. Ustav Srbije predviđa da poslanik ne može istovremeno biti u izvršnoj vlasti, ali pojedini funkcioneri tvrde da se to odnosi samo na izvršnu vlast na republičkom nivou i zahtevaju da se o tome izjasni Ustavni sud Srbije.

Odbor je, međutim, zauzeo pravni stav da su i predsednici opština i gradonačelnici izvršna vlast, ali mere koje Odbor izriče su morlano-političke prirode. Sukob interesa, prema stavu Odbora, ne utiče na pravnu snagu akata koje je doneo funkcioner u sukobu.

U parlamentu je do 1. jula sedeo i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, koji je tada podneo ostavku na funkciju narodnog poslanika Demokratske stranke, da bi mogao da obavlja poslove na lokalnom nivou. Ostavku je 7. jula podneo i poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović, koji je predsednik opštine Topola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: