Stranačko ili nacionalno pomirenje?

Najavljeno potpisivanje deklaracije o pomirenju DS-a i SPS-a i dalje je jedna od glavnih političkih tema u javnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

12:28

Default images

Ovaj dokument, kako je ranije rečeno, osnova je za zajedničku odgovornost za budućnost Srbije, odnosno za ostvarivanje vizije Srbije kao demokratske, kulturne, ekonomski razvijene i socijalno pravedne države. Međutim, opozicija tvrdi da je u pitanju običan marketinški trik.

Paraf na deklaraciju koja bi trebalo da stavi tačku na dve decenije dugo neprijateljstvo dve stranke staviće Boris Tadić i Ivica Dačić.

Prvi je o nacionalnom pomirenju progovorio Tadić, objasnivši će DS i SPS time dati primer i drugima koji žele da doprinesu novoj stabilnosti za Srbiju, a zatim je Ivica Dačić naveo da je taj papir u stvari dogovor o prevazilaženju političkih sukoba iz prošlosti.

Ipak, Tadićev i Dačićev koalicioni partner Nenad Čanak smatra da deklaracija može da bude korisna za Srbiju, ako je to cena nacionalnog konsenzusa o evropskoj budućnosti Srbije, ali da pre toga socijalisti moraju da naprave otklon od kulta ličnosti i politike Slobodana Miloševića, što je bilo štetno za Srbiju.

"Dakle, sve je to krasno i lepo, ali da li je bilo ubijenih, da li je... Pa, kažite, ljudi, da znamo da ozbiljno mislite . Da se to desi, onda bih razumeo. Ovako ne razumem", rekao je Čanak.

"Da se to događa, onda bih i razumeo ovakav potez. Međutim, svaki korak koji vodi stavljanju istorije u udžbenike može, u pragmatskom smislu, biti koristan za Srbiju", kaže on. Opozicija je skeptična prema pomirenju demokrata i socijalista. Generalni sekretar Srpske radikalne stranke, koja je sa socijalistima jedno vreme učestvovala u vladi, kaže da ne zna kakve veze taj papir ima sa građanima Srbije.

“To su marketinški trikovi. Zamajavaju narod da bi imali čime da opravdaju neprirodne koalicije”, smatra Vučić.

Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić smatra da je najava pomirenja zapravo političko pranje prošlosti zarad vlasti.

“Mogu oni da se mire, ali to ne obavezuje građane Srbije. Ako govorimo o nacionalnom pomirenju, zašto onda ne uključiti i radikale. Pa, doći će do toga kada i oni dođu na vlast”, smatra profesor Rajić.

Potpisivanje deklaracije najavljeno je neposredno posle parafiranja koalicionog sporazuma između demokrata i socijalista. Tačan sadržaj tog dokumenta još se ne zna.

Različita mišljenja o najavljenoj deklaraciji možete čitati i u transkriptu emisije Utisak nedelje.

Čanak: Slabo o Vojvodini

Čanak je takođe u emisiji Prelistavanje Radija B92 demantovao da je razočaran načinom na koji je formirana Vlada Srbije i tretmanom demokrata prema Ligi socijaldemokrata Vojvodine, kako su pisali neki beogradski mediji.
Nenad Èanak (Beta, arhiv)
"Da li ste primetili da su se ti napisi pojavili pre nego što je konačno formirana Vlada. Napisi su skandalozni zato što su neistiniti", kaže on. Ipak, Čanak uočava da u ekspozeu mandatar Cvetkovića nema mnogo reči o Vojvodini, iako je pokrajina jako uporište DS-a.

Prema njegovim rečima, predstojeće konstitutivne sednice Skupštine Beograda i vojvođanskog parlamenta nisu povezane jer i bez socijalista proevropske snage u pokrajinskom parlamentu imaju dvotrećinsku većinu, oko koje, kako veruje, ne treba praviti kompromise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: