Pomirenje uvod u gradsku koaliciju?

Iako je do konstitutivne sednice Skupštine Beograda ostalo još pet dana, još se ne zna ko će u glavnom gradu formirati vlast.

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2008.

00:17

Default images

Narodnjaci i SRS poručuju da njihov potpisani sporazum sa socijalistima još važi, a iz DS-a najavljuju da će sa svojim partnerima na državnom nivou ozvaničiti dogovor i oko vlasti u glavnom gradu.

Koalicioni sporazum narodnjačke koalicije, radikala i koalicije okupljene oko SPS-a za formiranje vlasti u Beogradu potpisan je pre mesec i po dana, ali su demokrate, ipak, uverene da će na isti način kao i u Republici preokrenuti stvari u svoju korist i da će u fotelju gradonačlnika glavnog grada sesti njihov kandidat Dragan Đilas.

Funkcioner DS-a Dragan Šutanovac najavio je da će u narednih nekoliko dana biti potpisana Deklaracija o političkom pomirenju demokrata i socijalista.

Sve bi moglo biti jasnije posle potpisivanja najavljene Deklaracije o pomirenju između DS-a i SPS-a, a - prema saznanjima B92 - tada će se ozvaničiti i početak pregovora te dve stranke o Beogradu.

Deklaracija o političkom pomirenju trebalo bi da demokrate i socijaliste obaveže da zajedno rade na budućnosti naroda i države Srbije.

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će ta deklaracija biti dobar korak za zemlju.

“Po svakom pitanju, mi imamo činjenicu da je Srbija raspolućena, neko je za, a neko protiv, i to ekstremno. Neke teme iz prošlosti do te mere nam remete sadašnjost i budućnost da mi prosto, baveći se prošlošću, izgubismo korak za sadašnjošću i pravimo pogrešne korake za budućnost", kazala je ona.

"U tom smislu, mislim da jedna orijentacija na to šta nam je zajedničko, a ne šta nas razdvaja, jeste, u stvari, jedan dobar model. Pre osam godina bilo je nezamislivo da će DS i SPS moći da budu model za pomirenje, a danas, verovali ili ne, kada sede za stolom predstavnici i jedne i druge političke grupacije, vi prosto vidite da govore istim jezikom“, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

I potredsednik DS-a i ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je Deklaracija o pomirenju dobar način da se stavi tačka na tragičnu prošlost.

“Očekujem da se sporazum potpiše ovih dana, i to su za mene lepe namere. Želja nam je, zaista, da u Srbiji konačno stavimo tačku na lošu prošlost i očekujem da u budućem vremenu, bez obzira na jednu tragičnu prošlost, pokušamo, ne da je zaboravimo, nego da se okrenemo budućnosti. Podsetiću vas da je Demokratska stranka još od 2003. godine u svakoj kampanji govorila da je budućnost odmah i da je život toliko kratak da zaista nemamo vremena za svađe i da potežemo istorijske razlike“, objašnjava Šutanovac. Za razliku od socijalista i demokrata, nije svima baš najjasnije šta Deklaracija o nacionalnom pomirenju zaista znači. Među njima je urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

“Ne vidim kome je to upućeno, ne vidim kakva je svrha, jer to su dve političke partije koje su na izborima prošle tako kako jesu i koje su sad našle zajednički interes da budu na vlasti, kakve sad to veze ima sa nacionalnim pomirenjem. Šta sad, da li to znači da mi treba da se pravimo da ’90-ih policija nije prebijala demonstrante, da se pravimo da tada nisu kradeni izbori, kakve veze tu ima neko pomirenje, ko će tu kome da oprosti?“, pita se Filip Švarm.

Deklaracija o pomirenju trebalo bi da otvori prostor za pregovore DS-a i SPS-a o vlasti u Beogradu.

Dragan Šutanovac očekuje da će novi gradonačelnik biti Dragan Đilas.

“Očekujem da se, kako u Republici, tako i u gradu Beogradu, formira identična koalicija u meri u kojoj je to moguće. Moje lično ubeđenje je da je to jedan politički put koji mora da se desi u Srbiji. DS je imala prvog demokratski izabranog gradonačelnika Zorana Đinđića, i prvog demokratski izabranog direktnog gradonačelnika Nenada Bogdanovića i ubeđen sam da, ako bude nastavio njihovim putem, Beograd će i sledećih godina biti grad budućnosti i za Evropu“, rekao je Šutanovac.

Socijalisti, za sada, ne žele da govore o tome da li koalcija koja su potpisali sa radikalima i koalicijom DSS-NS za Beograd pada u vodu.

Aleksandar Vučić očekuje da će se taj dogovor ostvariti i da će u ponedeljak biti izabran za gradonačelnika.

On za B92 kaže da su prisutne razne hajke, ucene i priče o tome koliko se kome novca nudi, ali da ima poverenja u beogradske socijaliste i predsednika SPS-a Ivicu Dačića.

Tadić: DS i SPS za primer

Lideri DS-a i SPS-a, Boris Tadić i Ivica Dačić, najavljuju da će te stranke vrlo brzo potpisati Deklaraciju o političkom pomirenju."Srbiji je potrebno pomirenje na nivou čitavog naroda.

Potrebno je da se svi antagonizmi na neki način prevaziđu i da energija koja je bila trošena svih prethodnih decenija i poslednjih godina na podsticanje podela i antagonizama u srpskom narodu i državi bude usredsređena na realizaciju strateških ciljeva", rekao je Tadić agenciji Beta.

On je rekao da energija naroda i države treba da bude usmerena na ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji, izgradnju infrastrukture i boljeg životnog standarda, dovođenje novih investicija i stabilizaciju zemlje.

DS i SPS, prema Tadićevim rečima, mogu da naprave svoj vlastiti korak u realizaciji nacionalnog pomirenja, a to je da se one pomire.

"Između nas je bio ogroman jaz devedesetih godina, što ne znači da smo zaboravili šta se desilo. Međutim, u ime zajedničke vizije budućnosti, mi ćemo da se pomirimo i da radimo za tu budućnost", rekao je Tadić, kao i da između dveju stranaka ima mnogo nerešenih stvari, ali da će one Deklaracijom pokazati spremnost da rade zajedno za budućnost zemlje.

Prema njegovim rečima, DS i SPS će time dati primer i drugima koji žele da učine političko pomirenje među sobom i doprinesu novoj stabilnosti za Srbiju i njene građane.

Tadić je rekao da se Deklaracija odnosi na budućnost zemlje jer - "kada bismo se oslanjali na prošlost - ne bismo ni uspostavili budućnost".
Pomirenje: Ivica Daèiæ i Boris Tadiæ (FoNet)
Lider socijalista Ivica Dačić kaže da očekuje da će stranke narednih dana definisati dokument o pomirenju.

Upitan koliko će se Deklaracija baviti prošlošću a koliko budućnošću, Dačić je kazao da se ona zasniva na konsenzusu da se prevaziđu politička sporenja i sukobi iz prošlosti.

"To ne znači niti glorifikaciju niti relativizaciju prošlosti, ne znači okrivljavanje niti obeskrivljavanje pojedinaca na osnovu političke pripadnosti", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Deklaracija je potrebna jer u Srbiji ne postoji prevlast samo jedne opcije i neophodno je praviti političke mostove između opcija.

Neophodno je da se desi političko pomirenje da bi se došlo do zajedničkog imenitelja za ostvarivanje vizije Srbije, rekao je lider socijalista i ukazao da "i deklaracija, na neki način, pokazuje da je nova vlada upravo vlada levog centra".

Ugljanin: Pomirenje kao cilj nove vlade

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da su nacionalno pomirenje i harmonizacija političkih odnosa u Srbiji jedan od ključnih ciljeva nove vlade.

"Reč je o pozitivnom trendu, koji je pokrenula nova vlada, a to je harmonizacija političkih odnosa radi stvaranja pozitivne političke klime za normalan život svih građana", rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, ljudi koji obavljaju visoke i značajne političke funkcije nemaju prava da budu u sukobu i moraju da teže harmonizaciji, pre svega radi stvaranja uslova za normalan život građana.

"Mi moramo da težimo harmonizaciji i saradnji i, u tom smislu, vidim sve što se zbiva u sadašnjoj vladi", rekao je Ugljanin, bivši gradonačelnik Novog Pazara i lider Stranke demokratske akcije.

On je, kaže, uveren da će taj cilj i biti ostvaren, kako na političkom, tako i na verskom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: