Nova vlada stupila na dužnost

Tačno u podne novi premijer Mirko Cvetković i zvanično je preuzeo dužnost od bivšeg predsednika Vlade Vojislava Koštunice.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

00:11

Default images

Primopredaja dužnosti obavljena je u zgradi Vlade, u premijerskom kabinetu. Tokom dana, u kancelarije će ući svi ministri iz nove srpske vlade. Posle nešto više od četiri godine, iz Nemanjine 11 seli se sada već bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Koštunica, koji je vodio dve srpske vlade, na vlasti je kao predsednik savezne države bio od 2000. godine, a sada odlazi u opoziciju.

U društvu Aleksandra Nikitovića, Koštunica je uz osmeh, ali bez mnogo pompe, prepustio kabinet svom dosadašnjem ministru finansija Mirku Cvetkoviću.

Novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja, a zbog veoma tihog govora bilo je teško čuti da li je odlazeći premijer uputio i neki savet svom nasledniku.

Tokom celog dana u Vladi su se odlazeći ministri pakovali, a novoizabrani ulazili u nove kabinete.

Dva ministra trgovine, bivši i sadašnji, srdačno su razgovarali. Slobodan Milosavljević je čak skromnim poklonom obradovao Predraga Bubala, koga je nazvao i prijateljem.

“Velika je stvar ne počinjati stvari od početka. Nastavljamo tamo gde je moj kolega Bubalo stao i nastavljamo ono što smo svi radili od 2000. godine. Veliko hvala kolegi, prijatelju, koji je učinio mnogo da ovaj resor dobije mesto koje zaslužuje”, rekao je Milosavljević.

“Nisam verovao da postoji ministarska bolest i nespavanje, tako da idem da se odmorim, posvetiću se biznisu, ali i politici”, rekao je Bubalo.

Kao dobri prijatelji sastali su se i bivša ministarka nauke Ana Pešikan i njen naslednik, koji ujedno ostaje potpredsednik i u ovoj Vladi Božidar Đelić. Bez međusobnog persiranja i uz dogovor da Pešikanova ostane njegova savetnica, razmenili su dužnosti.

Kako B92 saznaje, neki ministri odlazeće Koštuničine vlade pokupili su svoje stvari iz kancelarija još prošle nedelje.

Kako je rečeno za B92, i sekretar Vlade Dejan Mihajlov već neko vreme ne dolazi u kabinet, pa Tamara Stojčević, ulazeći u svoju novu kancelariju, nije bila u prilici da se pred novinarima pozdravi sa prethodnikom.

Održana prva sednica vlade

Nova Vlada Srbije održala je prvu sednicu. Vlada Srbije, kako je najavljeno, ove nedelje sastace se još dve puta.

Novi premijer Mirko Cvetković, održao je prvi sastanak svog kabineta. Novi ministri zazuzeli su mesta na kojima će, bar se tako nadaju provesti nareden četiri godine.

Sa leve strane premijera ubuće će sedeće njegov zamenik Ivica Dačić, a sa desne novi generalni sekrtar Tamara Stojčević. Prva sednica Vlade, kažu ministri, protekla je u veseloj atmosferi.

Osim izbora generalnog sekrtara, Vlada Srbije ja na prvoj sednici donela odluku o povlačenju iz skupštinske procedure svih predloga zakona koji su dostavljeni skupštini pre izbora.

Vlada Srbije okupuće se ponovo već sutra, kada se očekuje da će se na dnevnom redu naći predlog zakona o potvrđivanju SSP -a .

Vlada izabrana sa 127 glasova

Skupština Srbije izabrala je sinoć novu vladu liste Za evropsku Srbiju i koalicije oko SPS-a, koju će voditi premijer Mirko Cvetković. Novi predsednik Vlade i 27 članova njegovog kabineta položili su pred poslanicima zakletvu, koju je pročitala predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, iz SPS-a.

Zvanično stupanje na dužnost novog premijera i nove vlade označeno je sledećim rečima: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije." Za novu vladu glasalo je 127 poslanika, a iz vladajuće većine u skupštinskoj sali nije bio jedino lider Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, koji je u Končarevu prisustvovao seoskoj slavi.

Neposredno pre izbora Vlade, mandatar Mirko Cvetković odgovorio je na brojne kritike poslanika iz opozicionih partija, koje je nazvao "idejama“ i "inspirativnim diskusijama“.

Skupština je o programu i članovima Vlade glasala javnim izjašnjavanjem.

Osnovni ciljevi Vlade, koje je Cvetković naveo u ekspozeu, jesu evropske integracije, odbrana Kosova, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti, pooštravanje borbe protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnih obaveza.

Sinoć izabrana vlada je 11. od uvođenja višestranačja 1990. godine.

U vladi su, posle osam godina, ponovo socijalisti, dok DS i G17 plus ostaju u izvršnoj vlasti, budući da su bili i u prethodnoj vladi.

Po veličini kabineta, nova vlada je, sa 24 resora, jednim ministrom bez portfelja i četiri potpredsednika, nešto veća od prethodne.

Novi resori u vladi su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo za NIP, dok su ostali resori isti, s tim da su nekima od njih nadležnosti proširene.

Reakcije u vezi sa ekonomskim ciljevima nove vlade, koje je u ekspozeu predstavio Mirko Cvetković, možete pročitati u posebnoj vesti, kao i reakcije zvaničnika sa Kosova, iz zemalja regiona i Evropske unije na formiranje nove vlade. Takođe, izveštavanje stranih medija s tim u vezi možete pročitati ovde.

Tadić: Nova vlada ima konkretne ciljeve

Boris Tadiæ (FoNet, arhiv)
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nova Vlada Srbije ima konkretne ciljeve da uvede zemlju u punopravno članstvu u Evropskoj uniji, kao i da dovede do kvalitativnih promena u državi.

"Vlada ima konkretnan formalan cilj - članstvo u EU, ali i sadržinske ciljeve - kilometre novih autoputeva, izgradnju infrastrukture, poboljšanje zdravstvenog sistema, bolje obrazovanje, modernizaciju državne administracije, borbu protiv kriminala i korupcije", izjavio je Tadić agenciji Beta nakon prijema svih članova nove vlade na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Tadić je rekao da će Srbija moći da bude stabilno društvo ukoliko vlada dobro trasira put, koji je, na neki način, definisan političkim promenama nakon 5. oktobra 2000. godine.

"Mi danas definišemo u političkom smislu prvu deceniju 21. veka, a time i naše postojanje u 21. veku. Ukoliko dobro trasiramo ovaj put koji je na neki način definisan političkim promenama posle 5. oktobra 2000. godine, ubeđen sam da ćemo moći da živimo u jednom stabilnom društvu", rekao je Tadić.

On je ocenio da je nova vlada posledica mnogih promena i da su se "svi morali odreći vlastitog političkog nastupa, pa pomalo i političkog identiteta u ime opšte koristi i opšteg cilja".

Vlada, prema njegovim rečima, treba da radi na novom sistemu vrednosti u kojem će se više poštovati rad i pojedinac i njegov razvoj i ljudska prava.

Dačić: Koalicija sa ZES-om dobar izbor

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da je koalicija SPS-PUPS-JS napravila dobar izbor ulaskom u vladu sa listom Za evropsku Srbiju.
Ivica Daèiæ (FoNet, arhiva)
"Koalicija SPS-PUPS-JS neće biti u Vladi da bi podržala nečiju politiku, već će politku i voditi i snositi odgovornost za nju", rekao je Dačić novinarima u Skupštini posle izbora Vlade.

On je podsetio da je sporazumom dogovoreno da se nova vlada zasniva na pet principa - odbrana državnih i nacionalnih interesa, evropske integracije, socijalna pravda, ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i kriminala. Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i zahvalio mu se na postignutim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kako se navodi u saopoštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Jočić je upoznao Dačića sa aktivnostima Ministarstva u periodu od 2004. do danas.

Prilikom primopredaje dužnosti, Dačić je naglasio da je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije nastavak i pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije, kao i zaštita imovine i sigurnosti svih građana.

Dačić je Draganu Jočiću poželeo uspešan oporavak i naglasio da će MUP u tom cilju dati pun doprinos.

G17: Primarna ratifikacija SSP-a

Primarni zadatak nove vlade Srbije i Skupštine Srbije mora biti ubrzanje evropskih integracija, a prvi korak ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, izjavio je danas šef Informativne službe G17 plus Nikola Papak.

"To je primarni nacionalni interes Srbije, a i volja ogromne većine građana, koja je iskazana na izborima kada je proevropska agenda dobila puni legitimitet", rekao je Papak u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je, povodom izjave portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića da narodnjaci neće glasati za ratifikaciju SSP-a, istakao da su građani na izborima umesto povratka u izolaciju i ekonomsku nesigurnost jasno izabrali evropski put koji donosi napredak, nove investicije, radna mesta i modernizaciju društva.

Stoga, kazao je Papak, novoformirana vlada mora biti proevropska i proreformska, sa osnovnim fokusom na jačanju ekonomije i stvaranju više šansi za mlade jer, objasnio je on, bez toga nema ni socijalne pravde ni boljeg životnog standarda.

G17 plus će, naglasio je šef informativne službe te stranke, biti garant proevropskog kursa nove vlade, ali i efikasnosti i rezultata koji su neophodni da bi Vlada trajala.

Đelić: Politička stabilnost četiri godine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je jutros da je formiranjem nove vlade u Srbiji stvorena šansa da se ostvari politička stabilnost u naredne četiri godine.

Đelić je, u izjavi RTS-u, rekao da nova vlada ima šansu da na svim nivoima - u Republici, Pokrajini, lokalnoj samoupravi i u Beogradu, ima koherentnost u smislu političkog delovanja.

Đelić je rekao da će se baviti evropskim integracijama, ekonomijom i novim zaduženjem - naukom i tehnološkim razvojem, što vidi kao afirmaciju znanja u društvu, i da je to pitanje bilo zapostavljeno u poslednjih osam godina.

Novi ministri podneli ostavke u Skupštini

Predsednica Skupšitne Srbije Slavica Đukić-Dejanović saopštila je da je primila ostavke sedam poslanika, od kojih je šestoro izabrano za nove članove vlade.

Ostavke na poslaničke mandate podneli su Oliver Dulić i Goran Bogdanović, iz DS-a, socijalisti Ivica Dačić, Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić, kao i lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Ostavku je podneo i poslanik NS-a Dragan Jovanović zbog odlaska na dužnost predsednika opštine Topola.

Ustav predviđa i da član vlade ne može istovremeno obavljati drugu javnu funkciju.

Kako je navedeno, ne može biti poslanik u Narodnoj skupštini, poslanik u Skupštini Autonomne Pokrajine i odbornik u skupštini jedinice lokalne samouprave, niti član Izvršnog veća Autonomne Pokrajine ili izvršnog organa jedinice lokalne samouprave.

Zakonom o sprečavanju sukoba interesa uređuje se i koje su druge funkcije, poslovi ili privatni interesi u sukobu sa položajem člana vlade.

"Politički protivnici ne moraju biti neprijatelji"

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić nekoliko puta rekao je da je nacionalno pomirenje važno za očuvanje interesa srpskog naroda. Demokratska stranka i SPS uskoro bi trebalo da potpišu deklaraciju o pomirenju.

Istoričar Predrag Marković, gostujući u emisiji "Uvećanje“ na TV B92 info, rekao je da smatra da vlada sastavljena od dojučerašnjih političkih protivnika ne treba da predstavlja problem.

"Politički protivnici ne moraju da budu krvni neprijatelji. Nadam se da smo prevazišli taj revolucionarni period vlasti kada je politički protivnik krvni neprijatelj, koji se uništava. Znači, politički neprijatelji su suparnici, čak i u jeziku imamo te fine nijanse, ali nisu neprijatelji koje treba zatrti“, smatra Marković.

"Ako je neko politički protivnik, ne znači da ne može da sarađuje. Imate mnogo drastičniji primer - to je Evropska unija. Kada biste tako gledali, onda pola zemalja tu ne bi trebalo ruku da pruži jedna drugoj. Kada je to moguće na mnogo ozbiljnijim stvarima, kao što su međunacionalni ratovi, zašto bi to bilo teško u jednoj državi i narodu“, zaključio je Marković.

Zaječar: Premijer nakon 117 godina

Premijer Mirko Cvetković rođen je 1950. godine u Zaječaru. Posle Nikole Pašića, on je drugi predsednik vlade koji dolazi iz Zaječara, nakon 117 godina.

Zaječarci kažu da su ponosni što je posle više od 110 godina opet neko „njihov“ postao predsednik Vlade Srbije.

Tek izabrani premijer Mirko Cvetković proveo je detinjstvo u starom delu Zaječara, a ime je dobio po svom dedi, kragujevačkom nastavniku, koga su Nemci ubili 1941.

Školski drugovi iz osnovne škole i gimnazije pamte ga kao pametnog, vrednog i skromnog učenika koji je voleo sport i svirao klarinet.

"Oduvek je bio ozbiljniji od svih nas. U to vreme, kada smo mi hvatali gitare, bubnjeve i ono što je tada bilo u trendu, on se hvatao za klavir, za klarinet“, priseća se školski drug Cvetkovića.
Novi premijer Srbije Mirko Cvetkoviæ (FoNet)
Zaječarci su pre Mirka Cvetkovića premijera dali pre 117 godina, kada je slavni srpski državnik i političar Nikola Pašić sastavio svoju prvu vladu.

Direktor Zaječarskog muzeja Bora Dimitrijević kaže šta, kao istoričar, od Cvetkovića očekuje.

"Jedan veliki državnik, Zaječarac Nikola Pašić, na početku XX veka, posle balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, odveo je Srbiju u zemlju koja više ne postoji – u Jugoslaviju. Nadamo se da će gospodin Zaječarac Mirko Cvetković i njegova vlada odvesti Srbiju tamo gde ona i duhovno i geografski pripada – u Evropu“, izjavio je Dimitrijević.

U Zaječaru, pomalo u šali, govore da oni premijera daju samo kada je Srbiji najteže, i ponosni su što je to sada Cvetković.

Duhoviti Zaječarci kažu da će i Cvetkovića, baš kao i Pašića, hroničari upisati u istoriju grada, ali da će broj stranica biti određen rezultatima njegove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: