Novi sukobi između IZuS i IZS

Nekoliko osoba je povređeno i privedeno posle sukoba u Prijepolju dve struje unutar Islamske zajednice.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 06.07.2008.

10:21

Default images

Danas održan treći krug izbora unutar IZuS. Sabor Islamske zajednice u Srbiji izabrao je za predsednika sabora Hajra Tutić, dok će predsednik mešihata, koji je istovremeno i glavni muftija, biti izabran na zasedanju 12. jula. "I ova svečana atmosfera pomućena je lošim vestima iz Prijepolja", izjavio je glavni muftija Muamer Zukorlić.

"Naši legalno izabrani predstavnici medžlisa u Prijepolju su ušli u prostorije medžlisa, a policija ih je uz brutalnu upotrebu sile izbacila iz prostorija, sprovela i zadržala nekoliko sati", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao da policija nastavlja sa praksom brutalnog ponašanja prema službenicima i autoritetima Islamske zajednice, za šta je verovao da je praksa prošlih vremena.
Medžlis u Prijepolju. Autor: Admir Veljoviæ
Prema Ustavu Islamske zajednice u Srbiji, predsednik Mešihata i glavni muftija se bira između najmanje dva kandidata s tim da, kako je objašnjeno, nema prepreka da Muamer Zukorlić bude ponovo kandidat za tu funkciju.

Za predsednika Mešihata i glavnog muftiju Zukorlić je izabran na Objediniteljskom Saboru te zajednice 27. marta 2007, kada je sandžački Mešihat sa sedištem u Novom Pazaru preimenovan u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a svi organi vlasti izabrani na period od godinu dana.

Zukorlić je na čelu sandžačkog Mešihata od njegovog osnivanja 1993. To je bio prvi Mešihat u Srbiji osnovan nakon raspada bivše države.

U trećem krugu izbora biće izabrani predsednik Sabora, tri potpredsednika i sekretar.

Sabornici će utvrditi i proceduru izbora glavnog muftije i predsednika Mešihata koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude okončana do polovine meseca.

Podsetimo, pored Islamske zajednice u Srbiji, postoji i Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić. Ove dve islamske zajednice se međusobno ne priznaju.

Raskol unutar islamske zajednice je koncepcijski tako što je Zukorlićeva opcija naklonjena Sarajevu kao duhovnom centru i reisa Mustafu Cerića priznaje kao jedinog vrhovnog poglavara, dok "zilkićevci" smatraju da je duhovni centar muslimana uvek tamo gde oni žive.

IZS: Provalnici u Prijepolju

Islamska zajednica Srbije saopštila je da je nekoliko osoba zadobilo frakture nosa i vilice u tuči koja je izbila posle obijanja prostorija te zajednice u Prijepolju.

U saopštenju Islamske zajednice Srbije, na čijem je čelu muftija Adem Zilkić, navodi se da su prostorije obili nepoznati počinioci noćas oko 2 sata, a da je za njima u prostorije ušlo "nekoliko nelegitimnih hodža" i advokat Sabahudin Hajdarević.

Dodaje se da su vernici koji su se zatekli na licu mesta pokušali da brane objekat i da je zatim izbila masovna tuča u kojoj je nekoliko nekoliko osoba zadobilo frakture nosa i vilice.

"Policija je brzo došla na lice mesta i razdvojila građane od provalnika koji su se zabarikadirali unutar objekta. Nakon bezuspešnog ubeđivanja da provalnici napuste zgradu, oni su verbalno napali policajce, pa je načelnik naredio da se izgrednici privedu i uhapse, a objekat je vraćen Islamskoj zajednici Prijepolje", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: