Ljajić: Nakon Orića i Haradinaja

Rasim Ljajić izjavio da su, posle oslobađanja Ramuša Haradainaja i Nasera Orića, "pala u vodu" sva nastojanja Srbije da pokaže da je neophodna saradnja sa Tribunalom.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.07.2008.

14:01

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je kazao da posle tih oslobađajućih presuda "ne postoji čovek u Srbiji koji ne misli da je taj sud politička a ne pravna institucija'', ali i da ''uprkos svim problemima i dalje moramo da sarađujemo sa tim sudom, jer je to interes Srbije''.

On je naveo da u zemlji "ne postoji neko koga država može da ubedi da Haški sud nije politički sud, već pravni" i da je prema rezultatima istraživanja, pre oslobađanja Haradinaja, 76 odsto ispitanika smatralo da je Tribunal politička institucija, dodajući da bi sada taj procenat sigurno bio još veći.

Prema njegovom mišljenju, procenat građana koji ne veruje Hagu bio bi sada 99,99 odsto.

Lajić je kazao da je sužen manevarski prostor za bilo kakvu reakciju Beograda povodom oslobađajućih presuda Haradinaju i Oriću, kao i da ''osim što možemo da iznosimo političke stavove i ocene'' u praksi teško da možemo da preduzmemo bilo kakav efikasan korak.

"Ovo je još jedna otežavajuća okolnost koja nam stoji na putu pune saradnje sa tim sudom. A postavlja se i pitanje svrhe Tribunala, jer ovakve presude teško da će doprineti utvrađivanju pune istine i procesu pomirenja'', kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: