Zahtevi za nove pasoše od 7. jula

Zahtevi za izdavanje novih biometrijskih pasoša mogu se podnositi od ponedeljka 7. jula. Vicepremijer Božidar Đelić kaže da će gužve na šalterima biti neizbežne.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.07.2008.

12:04

Default images

Prvi put posle 90 godina građani dobijaju pasoš države Srbije, a to je i jedan od preduslova za put u Evropu bez viza do kraja godine. Cena pasoša u zemlji iznosiće 2.170 dinara, dok će državljani Srbije u inostranstvu plaćati i dodatnu taksu od 15 evra. Rok za njihovo izdavanje biće 30 dana.

Iako je početak izdavanja novih pasoša bio planiran za 23. jun, Božidar Đelić najavio je da će u ponedeljak, 7. jula, početi prijem zahteva. Đelić je naveo da procedura u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu počinje 1. oktobra.

Đelić je rekao da građani mogu istovremeno, na istom šalteru, da podnesu zahtev i za novu ličnu kartu.

Nadležni unapred upozoravaju da će na šalterima biti velikih gužvi, ali obećavaju da će, tamo gde je to nužno, povećati resurse, za šta je Vlada već dala nalog. Božidar Đelić je rekao da će uskoro i lično proveriti stanje na terenu.

U MUP-u kažu da je razlog za toliko čekanje detaljna provera podataka. Predstavnici MUP-a napominju da su za ubrzanje procedure izrade biometrijskih dokumenata potrebni dodatni kadrovi i zamena prevaziđene tehnologije, što iziskuje sredstva.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirjana Orašanin rekla je da se zahtevi podnose prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Potrebno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, koja nisu starija od šest meseci, i fotografiju veličine 5 puta 5 centimetara sa belom pozadinom. Građani treba da ponesu i staru putnu ispravu na uvid, ličnu kartu i dokaz o uplati taksi.

Ona je podsetila da šalteri za izdavanje biometrijskih dokumenata moraju da rade svakog dana od osam do 20 sati jer su novinari predočili da na opštini Stari grad rade samo do 16, a u Novom Beogradu do 15 sati.

Na primedbu da je za opštinu Novi Beograd, koja ima 300.000 stanovnika, malo jedan šalter, rečeno je da građani mogu svoja dokumenta da dobiju na bilo kojoj opštini u gradu jer ne postoji tehnička mogućnost da se otvori više šaltera.

Napomenuto je i da je do sada podneto 65.000 zahteva za nove lične karte, a izdato je 45.000, s tim što će postojeće važiti do 2011. godine. Sadašnji pasoši u zemlji važiće do kraja godine, a u dijaspori do kraja 2009.

Izgled i struktura

Novi pasoš je crvene boje, a na koricama je ime i grb Srbije, natpis "pasoš" napisan ćirilicom u zlatnoj boji, kao i oznaka da je pasoš biometrijski.

Na unutrašnjoj strani korica je natpis "Srbija", naizmenično ćirilično i latinično, koji će biti vidljivi samo na ultravioletnom svetlu. Na prvoj strani je na srpskom, francuskom i engleskom jeziku napisano "pasoš".

Prvi list u pasošu je polikarbonatni i tvrđi je nego ostale strane, kojih ima ukupno 32, a namenjene su za pečate i vize.

Strane su prošivene na specijalan način i specijalnim koncem koji je fluorescentan. Pored prve, i druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama.
Druga stranica sadrži lične podatke vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja isprava).

Prema elementima zaštite, novi pasoš se najviše razlikuje od starog i ima sedam nivoa zaštite, što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi, a novina je i nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika.

U dnu druge strane nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima, a zaštita te stranice je izuzetno važna da bi se sprečilo falsifikovanje. Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata, što znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice, predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: