Problem kockanja u Srbiji

Kockanje kao bolest zavisnosti sve je češći problem u Srbiji. Iako država godišnje zarađuje preko 100 miliona evra od igara na sreću, ništa ne daje za prevenciju te bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

14:50

Default images

Zato Fond za prevenciju patološkog kockanja Herc radi na pokretanju akcije za izdvajanje jedan odsto ostvarenog prihoda od igara na sreću za prevenciju patološkog kockanja. Svaki peti srednjoškolac svakodnevno posećuje sportske kladionice, govore podaci Fonda Herc.

“Ta ekspanzija poker-aparata, slot-mašina, ratno stanje, '91, '92, '93. godina, kada je čovek tražio bekstvo iz neke realnosti i jednostavno smo provodili neko vreme u tim klubovima“, priča Dejan Stanković, koji je izašao iz začaranog kruga kocke.

"I zato ne treba tražiti sreću ni u kakvom dobitku, sreća se ne može dobiti, može se samo izgubiti. Kada sam izgubio sve i kada sam sreo jednog čoveka koji je izvršio samoubistvo maltene pred mojim očima, a sa kojim sam obavio jedan razgovor sat-dva vremena pre toga, to mi je pomoglo, to je bila kap koja je prelila moju čašu", priča on.

Stanković je otišao i korak dalje, pa pomaže patološkim kockarima da se izvuku. Napisao je čak i dve knjige - "Ulog“ i "Patološko kockanje“ - u kojima opisuje probleme kockara i načine da se iz toga izađe, a podršku porodice smatra najefikasnijom.

U priču se uključila i Stankovićeva supruga Snežana, koja odgovorno tvrdi da više nema kockanja u njihovoj porodici. “Da li se danas kocka? Da kažem da se sigurno ne kocka. Ne verujem da je u bilo kakvom obliku, ni loto ni bilo kakva igra na sreću, zastupljena u našoj porodici“, rekla je ona.

Snežana, kao aktivista Centra za promociju kreativnosti iz Novog Sada, upozorava da se u Srbiji iz godine u godinu povećava broj mladih koji postaju patološki kockari.

“Dosta je mladih koji, čak i ispod 18 godina, već su duboko u problemu. Svakodnevno idu u kladionice, i to je zaista veliki problem u našem društvu“, navodi Stankovićeva.

Uprkos očiglednom problemu, država ni na koji način ne pomaže u prevenciji patološkog kockanja. Ne postoji čak nijedna nevladina organizacija koja se bavi tim problemom.

Zato će Fond Herc uskoro pokrenuti prikupljanje potpisa građana kako bi se jedan odsto ostvarenog prihoda od igara na sreću iskoristio za prevenciju patološkog kockanja. Taj novac bi bio uložen u podizanje svesti javnosti o tom problemu i pomaganje patološkim kockarima koji žele da se izvuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: