Manter: Vratiti Kovačevića u SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter zatražio je od srpskih vlasti da se Miladin Kovačević, optužen u SAD za prebijanje kolege sa fakulteta, vrati u SAD.

Izvor: Beta

Utorak, 01.07.2008.

16:28

Default images

Manter je za agenciju Beta rekao da su SAD "šokirane" i "ogorčene" vestima o slučaju Miladina Kovačevića, kao i neprimerenim ponašanjem Konzulata Srbije.

"Šokirani smo vestima o slučaju Miladina Kovačevića, za koga se tvrdi da je brutalno tukao fizički slabijeg kolegu studenta, čak i kada je ovaj bio u besvesnom stanju, a nakon toga, ne sačekavši suđenje, pobegao iz SAD", izjavio je Manter.

Manter je dodao da su SAD "ogorčene i ponašanjem Konzulata Srbije, koji je reagovao na neprimeren način izdavanjem privremenog putnog dokumenta Kovačeviću, nakon što mu je sudija naredio da preda pasoš i ne napušta teritoriju SAD".

"Ja sam lično ogorčen zbog ove tragedije i patnji kroz koje prolaze Brajan Štajnhauer i njegova porodica", naveo je Manter, naglasivši da "za vladu SAD ovaj slučaj ima vrhunski prioritet".

Manter je izrazio očekivanje da će "Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u najkraćem mogućem roku i na odgovarajući način kazniti ponašanje vicekonzula Srbije u SAD Igora Miloševića i ispitati odgovornost drugih vladinih službenika".

"Danas sam se službeno sastao sa najodgovornijim zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i zvanično zatražio povratak Kovačevića u Sjedinjene Države, kako bi se suočio sa optužnicom", rekao je.

Srpski zvaničnici su, prema njegovim rečima, izrazili spremnost na saradnju i razmatraju se "sve moguće opcije za rešenje trenutne situacije".

U kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije Beti je juče rečeno da je vicenkonzul Srbije u SAD Igor Milošević pozvan u Beograd, gde je protiv njega pokrenut disciplinski postupak kako bi se ispitalo šta se tačno dogodilo i zašto je Kovačeviću izdao privremenu putnu dozvolu.

Kovačević, koji studira u SAD, optužen je za prebijanje i nanošenje teških povreda kolegi sa fakulteta. Američke vlasti pustile su ga na privremenu slobodu, do početka suđenja, ali mu je bilo zabranjeno da napušta zemlju i oduzet mu je pasoš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: