Đelić: Poboljšati položaj Roma

Srbija će do kraja godine izdvojiti 500 miliona dinara za poboljšanje položaja Roma, izjavio je potpredsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2008.

01:59

Default images

Prošle nedelje je Srbija od Mađarske preuzela predsedavanje Dekadi uključenja Roma. Ta inicijativa, koja je pokrenuta 2006. godine, usmerena je ka popravljanju položaja te najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji. Božidar Đelić kaže da se za tu manjinu izdvaja najmanje novca i da je to skandal.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je, gostujući u emisiji Uvećanje TV B92, da je izvršeno istraživanje o tome koliko vlada u finansijskom smislu radi u cilju unapređenja položaja Roma i da rezultati do kojih se došlo nisu zadovoljavajući.

"Ja sam bio veoma iznenađen kada sam video da su mi razna ministarstva govorila - pa svi programi su otvoreni, pa sve je moguće'", kaže on.

"Ali, kada sam tražio specifične programe za najmnogoljudniju manjinu kod nas, a za neke druge sam video da ima više novca nego za Rome, to je došlo sveukupno do 120 miliona dinara. Znači, ni milion i po evra godišnje za pola miliona ljudi, koji su u situaciji koju smo opisali. To je skandal“, kazao je Đelić.

Koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić rekao je da angažovanje države na ovom pitanju ne treba da zavisi od, kako je rekao, čestih izbora i smena na vlasti, već odgovornost mora da bude jasna i konstantna. On je podsetio na uslove u kojima neki Romi žive.

"Od sto Roma jedan doživi 60. godinu. Ja ću da vam kažem jedan podatak ovako ilustracije radi, Šaban Bajramović je umro u 72. godini. On je u gradu gde imamo 25.000 Roma bio jedan od desetak Roma koji ima toliko godina", kaže on.

"Dakle, moji vršnjaci, 50-godišnjaci, su vrlo retki. Najtragičnija je situacija kod sakupljača sekundarnih sirovina, njihov životni vek je, zbog uslova u kojima rade, negde oko 45 godina“, upozorava Balić.

Đelić je najavio da će Srbija do kraja godine investirati 500 miliona dinara za poboljšanje uslova života romske manjine.

Učesnici diskusije su se složili da u narednom periodu i Vlada, u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i drugih ministarstava, kao i nevladine organizacije, moraju da preduzmu konkretne mere kako bi se romskom stanovništvu omogućili bolji životni i radni uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: