Sarkozi: Balkan u EU da, ali ne sad

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi kaže da Francuska želi Balkan u EU, ali da ne dolazi u obzir proširenje dok EU ne reši svoje institucionalne probleme.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.07.2008.

01:32

Default images

Francuska želi da zemlje Balkana uđu u Evropsku uniju, izjavio je Sarkozi, navodeći da neuspeh Lisabonskog ugovora odlaže to pitanje dok ne bude rešena institucionalna kriza unutar bloka 27 zemalja članica. Sarkozi kaže da to znači i privremeno blokiranje pristupa Hrvatskoj, koja je u statusu kandidata.

Uoči stupanja te zemlje na mesto predsedavajućeg EU, Sarkozi je na francuskoj televiziji izneo stav zvaničnog Pariza da podržava ulazak balkanskih zemalja u Uniju. Za Sarkozija je to način da zavlada mir u regionu "u kome je počeo jedan svetski rat" i u kome još uvek vladaju tenzije.

Sarkozi: Ne dolazi u obzir da nastavljamo proširenje Unije pre nego što budemo u stanju da uspostavimo odgovarajuće institucije. To smo uradili sa uključivanjem zemalja Istočnog bloka, i to je bila velika greška. Ja sam za proširenje ka istoku, ali pre toga moramo da reformišemo institucije.

Novinar: Znači, blokiramo Hrvatsku?

Sarkozi: Da.

Sarkozi se obratio sunarodnicima u formi televizijskog intervjua, kako bi im objasnio ciljeve Francuske na čelu EU i probleme sa kojima se suočava na početku šestomesečnog mandata, koji zvanično počinje danas. "Potrebno je iz korena promeniti način na koji gradimo Evropu", koja "zabrinjava" evropske građane, rekao je Sarkozi.

"Ovako ne ide. Evropa zabrinjava i, što je po mom mišljenju još gore, malo pomalo naši sunarodnici se pitaju da li ih nacionalni okvir ipak više štiti od evropskog", rekao je francuski šef države.

"Tačno je da nam irsko 'ne' otežava zadatak, ne samo kao predsedavajućem EU, već i kao Evropljanima. 27 zemalja se složilo. 19 je već ratifikovalo Lisabonski sporazum", kaže on.

"Dakle, najbitnije je da probamo da rešimo problem sa Ircima i da ostale zemlje ratifikuju Sporazum. Kada govorimo o Ircima, želim da kažem da ću otići tamo i pokušati da razumem šta se tamo dogodilo i šta možemo da uradimo da rešimo ovu situaciju. No, ne treba žuriti", kazao je on.

Sarkozi je objasnio da "očekujemo od Evrope da štiti Evropljane protiv rizika koje nosi mondijalizacija, a upravo tu ne funkcioniše".

"Zato je potrebno razmisliti kako da učinimo da Evropa štiti Evropljane u svakodnevnom životu", poručio je francuski predsednik u trenutku kada EU potresa kriza pošto su glasači u Irskoj na referendumu 12. juna odbili Lisabonski ugovor o reformi Unije, neku vrstu ustava najveće regionalne integracije na svetu.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je u nedelju objavio regionalni list "Uest-Frans", gotovo jedan od tri Francuza nema poverenja u izgradnju zajedničkog evropskog doma.

Opširnije o razmimoilaženjima unutar EU u pogledu Lisabonskog sporazuma možete pročitati u posebnoj vesti.

Teral: Ubrzati put Srbije u EU

Vesela atmosfera na konferenciji za novinare u Beoogradu (Fonet)
Bez obzira na zastoj u primanju novih članica u Evropsku uniju, Srbija će postati njen član, ponovio je Žan Fransoa Teral, ambasador Francuske koja od danas predsedava Evropskoj uniji.

U nastavku evropskih integracija od Srbije neće biti traženo da prizna nezavisnost Kosova ali će vlasti u Beogradu morati da ostvare punu saradnju sa Haškim tribunalom, kaže Teral.

Najavljujući predsedavanje Francuske, ambasador Teral rekao je da se u Parizu Srbija posmatra kao ključna zemlja u regionu. Trenutna kriza u Uniji nastala posle odbijanja Irske da ratifikuje Lisabonski sporazum koji omogućava prijem novih članica, neće uticati na proces integracija Srbije, kaže Teral.

"Reč je o dva paralelna procesa. S jedne strane imamo unutar Unije problem koji moramo da rešavamo odmah. S druge strane, Srbija će biti integrisana u Uniju ali je to pitanje koje će se rešavati u godinama koje dolaze. Dakle, to su procesi koji se ne podudaraju vremenski i koji nisu suprotstavljeni", rekao je francuski ambasador.

Tokom francuskog predsedavanja misija Evropske u nije u Srbiji biće pojačana novim kadrovima i postaće jedna od najvećih kancelarija Unije u svetu, najavio je šef delegacije Žozep Ljoveras.

"Predstojećih šest meseci posebno su značajne za Srbiju. Znam da to može da zazvuči kao fraza ali ubeđen sam u to. Izbori su potvrdili evropsku orijentaciju Srbije. U narednim mesecima nadam se, moći ćemo da vidimo koja će opcija prevagnuti u Srbiji - opcija kontinuiteta ili ubrzanja. Nadam se da će to biti ubrzavanje integracija. Videćemo da li je Srbija u stanju da ostvari svoje evropske ambicije", kazao je Ljoveras.

Od Srbije se ne očekuje da prizna nezavisnost Kosova radi članstva u Uniji, tvrdi ambasador Teral i dodaje da je uslov za dobijanje statusa kandidata puna saradnja sa Haškim tribunalom.

“Uslovi su uslovi i treba ih ispuniti, a uslov je da glavni tužilac Haškog tribunala oceni da je saradnja Srbije zadovoljavajuća. Nadam se da će nova vlada intenzivno raditi na rešavanju tog pitanja i ako procenimo da je saradnja dobra, što se Francuske tiče, možemo da idemo napred", poručio je Teral.

Tokom francuskog predsedavanja ambasadori zemalja EU posetiće Niš, Novi Sad i jug Srbije. Francuska ambasada pokloniće 1.000 ulaznica za predstojeći Egzit, a na samom festivalu ambasadori će učestvovati u debati o odnosu EU i Srbije.

Ambasada Francuske i B92 zajedno će pokrenuti program “Juronjuz” koji će emitovati na info kanalu od 15. jula.

Ren veruje u saradnju sa Hagom

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je kako veruje da će nova vlada Srbije biti "u potpunosti privržena punoj saradnji s Haškim tribunalom".

"Puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje uslov za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za početak primene Privremenog sporazuma", izjavio je sinoć komesar Ren na konferenciji u Univerzitetskoj fondaciji u Briselu.

"Stoga verujem da će srpski lideri u novoj vladi biti u potpunosti privrženi punoj saradnji s Haškim tribunalom", rekao je evropski komesar.

Ren je istakao da se Srbija, po prvi put od kada je on 2004. došao na mesto evropskog komesara, nalazi u "dobroj prilici za napredak".

"Nova proevropska vlada koja će biti formirana ove nedelje, biće sastavljena uglavnom od demokratskih snaga", izjavio je evropski komesar.

Ren je ocenio da je, u slučaju Srbije, radi postizanja napretka ka evropskim integracijama "mnogo bolje oslanjati se na evoluciju nego na katarzu".

"Glavni posao treba obaviti u Srbiji"

Glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić ocenio je da Srbija, bez obzira na to ko predsedava Evropskoj uniji, mora da uradi sve da se skine suspenzija sa Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

Gostujući u emisiji B92 Prelistavanje, on je rekao da bi jedna od tema u odnosima Srbije i Unije mogla da bude i prisustvo misije EU na Kosovu, ali je naveo da neslaganje oko tog pitanja neće negativno uticati na evropske integracije u ovoj fazi.

"Pre nego što reši da pogleda u Pariz, Srbija treba da deblokira taj sporazum i omogući njegovu primenu, jer je to prvi preduslov da se uđe u proces koji bi trebalo da dovede do kandidature", kaže on.

"Srbija najavljuje, vrlo optimistički, da želi da dobije status kandidata na samitu EU u decembru ove godine, ali nezavisno od odnosa u Uniji glavni posao treba da se obavi u Srbiji ", rekao je Sekulić.

Mas: Proevropska vlada ubrzava put u EU

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas ocenio je da će formiranje proevropske vlade u Srbiji povećati šanse za ubrzanje procesa integracije zemlje u Evropsku uniju.

Mas je posle razgovora sa sa čelnicima lokalne samouprave u Subotici rekao da najavljeno formiranje proevropske vlade povećava i šanse za bolji život građana i priliv stranih investicija u Srbiju.

Govoreći o saradnji sa Suboticom, ambasador Mas je izrazio nadu da će taj grad nastaviti da sarađuje sa nemačkim investitorima i dodao da je veoma važno da se lokalna samouprava o pitanju privlačenja stranih ulagača ugleda na iskustva susednih zemalja.

"Potrebno je da sa investitorima koje želite da privučete sarađujete koristeći iskustva susednih zemalja koje su već ušle u EU. Očigledno je da je u tim zemljama život bolji i nadam se da će i u Srbiji kako ti procesi budu odmicali taj napredak biti očigledan", rekao je Mas.

Gradonačelnik Subotice Geza Kučera kazao je da u Subotici ima nekoliko nemačkih investitora, a da je najbolji primer dobre investicije preduzeće "Loher" koje je, kako tvrdi, jedno od najboljih u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: