Strateški partner za RTB Bor

Posle dva propala tendera za privatizaciju RTB-a Bor, ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je novi model privatizacije – pronalaženje strateškog partnera.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2008.

01:09

Default images

Dinkić kaže da će najkasnije za dve nedelje biti raspisan preliminarni tender za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor, slično kao u slučaju Zastave i Fijata.

“U čemu je razlika? Postoji mogućnost, i to je ono o čemu mi razmišljamo, da - ukoliko nađemo nekog velikog strateškog investitora - da eventualno ne idemo u prodaju RTB-a Bor, već u zajedničko ulaganje kao u slučaju Zastave”, najavio je Dinkić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On objašnjava kakve bi bile obaveze strateškog partnera. “To znači da bi strateški partner imao obavezu da, pre svega, izgradi novu topionicu, modernizuje opremu i investira povećanje efikasnosti u samom RTB-u", kaže on.

"Ne bi morao da plaća državne dugove jer bi državni dugovi bili pretvoreni u državni kapital. Na taj način bismo došli do partnera koji bi se pre svega koncentrisao na nove investicije”, naveo je Dinkić.

Fijat jedan od prvih poslova nove vlade

Iako nova vlada još nije formirana, Dinkić je najavio šta bi mogao da bude jedan od njenih prvih velikih poslova.

“Delegacija Fijata dolazi u drugoj polovini ove nedelje na pregovore u Beograd. Dostavljen je predlog ugovora o zajedničkom ulaganju, i to bi mogla da bude jedna od prvih odluka vlade u novom sazivu", kaže on.

"Dakle, ugovor o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i Fijata za modernizaciju Zastave i pokretanje proizvodnje dva potpuno nova modela automobila”, rekao je ministar ekonomije.

Dinkić je rekao i da će nova vlada na jednoj od prvih sednica morati da se izjasni o koncesiji za autoput Horgoš – Požega, jer je koncesionar izašao sa dodatnim zahtevima, a njegovo ministarstvo predlaže da se ugovor raskine.

Dinkić smatra da izgradnju autoputa treba finansirati iz budžeta i tvrdi da država za to može da obezbedi novac, o čemu možete čitati u tekstu posvećenom koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: