Peru: Suđenje bivšem predsedniku

Bivši šef peruanske obaveštajne službe negirao je na suđenju bivšem predsedniku Albertu Fudžimoriju da su njih dvojica umešani u aktivnosti odreda smrti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2008.

19:48

Default images

Na svedočenje Vladimira Montesinosa u Peruu se s nestrpljenjem čekalo, budući da je on bio jedan od ključnih ljudi Fudžimorijevog režima. Montesinos (63) je danas rekao sudu da će svedočiti u procesu protiv Fudžimorija, iako po zakonu to može da odbije - već je odbio da da iskaz na nekim sudskim postupcima protiv njega.

Osuđen je ranije na 20 godina zbog korupcije i isporuke oružja kolumbijskim pobunjenicima, a mogao bi da dobije 35 godina zatvora zbog organizovanja odreda smrti.

Montesinos je rekao da Fudžimori nije odgovoran za dva odreda smrti koji su 1991-92. godine ubili 25 ljudi.

Fudžimori (69) optužen je za ubistva, otmice i nanošenje teških povreda, a mogao bi da dobije 30 godina zatvora. Bivši peruanski predsednik je izjavio da je nevin.

Montesinos je pomogao Fudžimoriju da slomi levičarske pobunjeničke pokrete, a odgovarao je isključivo predsedniku. Takođe, bio je u središtu korupcionaškog skandala koji je 2000. godine doveo do pada 10-godišnje Fudžimorijeve vladavine.

Bivši glavni peruanski obaveštajac je negirao da je imao veze s odredima smrti, navodeći da je odgovorna vojska. U drugim slučajevima, Montesinos je priznao da je radio po Fudžimorijevim naredbama.

Fudžimori je rekao da je Montesinos izdao njegovo poverenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: