Irak: Odloženo prenošenje komande

Prenošenje komandne odgovornosti sa američke vojske na snage iračke vlade u kojoj dominiraju šiiti, u provinciji Divaniji, danas je odloženo zbog lošeg vremena.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.06.2008.

18:46

Default images

Loše vreme je sprečilo premijera Nurija el Malikija i američke vojne zvaničnike da odlete u Divaniju, potvrdio je komandir 8. divizije iračke vojske, general Otman el Ganimi. Kako je prenela agencija DPA, primopredaja dužnosti je odložena i zbog straha od terorističkih napada.

Divanija je trebalo da bude deseta po redu, od 18 iračkih provincija, gde koalicione trupe treba da izvrše primopredaju dužnosti iračkim snagama.

Primopredaja je u subotu odložena i u sunitskoj provinciji Anbar, kako je saopšteno zbog lošeg vremena.

U najnovijem nasilju u Iraku, u bombaškom napadu na njihovu kuću na istoku Bagdada, ubijeni su irački sudija, njegova žena i sin, dok je drugi sudija povređen u bombaškom napadu na njegov automobil.

U međuvremenu je u Kirkuku uhapšeno više pripadnika iračke službe bezbednosti, pod optužbom da su pomagali teroriste i planirali napade na strane trupe u Iraku.

Buš potpisao ukaz o dodatnom novcu

Predsednik SAD Džordž Buš potpisao je zakon za potrošnju 162 milijarde dolara za plaćanje trupa u Iraku i Avganistanu dok sledeći predsednik ne preuzme Belu kuću 20. janura 2009. godine.

Paket koji je odobrio Kongres, obuhvata dvostruke troškove za univerzitetske studije vojnika i veterana.

Takođe, obezbeđuje i 13-nedeljno produženje socijalne pomoći nezaposlenima i 2,7 milijardi dolara hitne pomoći za poplavljene oblasti - žitnicu SAD.

Zakonom o potrošnji koji je Buš danas potpisao, suma izdvajanja za već petogodišnji rat u Iraku se popela na 650 milijardi dolara.

Za operacije u Avganistanu ukupno je izdvojeno skoro 200 milijardi dolara, navode zvaničnici Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: