Sarkozi: Oštro kazniti javašluk

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da je ranjavanje civila u toku vojne vežbe rezultat "nedopustivog javašluka" koji mora da bude "oštro" kažnjen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

17:19

Default images

Sarkozi je posetio bolnicu u Karkasonu na jugu zemlje, gde se nalaze žrtve ove neuobičajene drame, u kojoj je povređeno 17 osoba, od kojih je četvoro u teškom stanju. "Reakcija će biti brza i stroga", poručio je Sarkozi, navodeći da je "zapanjen onim što se dogodilo".

Trinaest od 17 povređenih osoba se još uvek nalazi u bolnici. Među povređenima je petoro dece.

Do nesreće je došlo kada je u toku vojne demonstracije oslobađanja talaca, koja je bila izvedena javno, jedan vojnik ispalio u publiku prave metke, umesto ćoraka.

Ovo je događaj bez presedana u istoriji ovakvih vojnih vežbi koje se redovno održavaju u francuskim kasarnama.

Vežbu su izvodili vojnici iz elitne jedinice koji svakodnevno koriste automatske puške iz kojih su pucali i u ovoj prilici, pa još uvek nije jasno kako je moglo da dođe do greške.

"Ovo nije normalno", rekao je Sarkozi. "Čitav komandni lanac mora da bude ispitan, od onoga ko je to uradio, do onih oko njega", poručio je on.

Ministar odbrane, Erve Moren, koji je takođe posetio mesto drame, izjavio je radiju Frans enfo "da ništa ne isključuje, jer ne možemo znati šta se događa u nečijoj glavi", navodeći da su "počinjene greške, naročito proceduralne prirode".

Vojni predstavnici govore da je gotovo nemoguće nehotično zameniti prave od lažnih metaka, jer su različite boje i oblika.

"Prvi metak u šaržeru je jasno vidljiv i lako ga je identifikovati", izjavio je francuskim medijima poručnik Žan Pjer Peren, navodeći da je zbog toga "gotovo nemoguće napraviti grešku".

Vojnik koji je pucao u publiku sa pravim mecima proveo je osam godina u vojnoj službi. On se nalazi u pritvoru, a istraga je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: