Blanko ostavke u Skupštini

Većina stranaka, kako bi sprečila trgovinu mandatima u Skupštini i prelazak svojih poslanika u druge partije, uvela je potpisivanje blanko ostavki.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

01:13

Default images

Na to su se odlučile skoro sve parlamentarne stranke, s izuzetkom LDP-a. Blanko ostavke su novina i kod radikala, čiji poslanici tradicionalno polažu i zakletvu u crkvi. Sve stranke tvrde da veruju u svoje poslanike, ali im mandate, ipak, ne ostavljaju "na poverenje" - većina partija ima potpisane blanko ostavke svojih predstavnika u parlamentu.

Ugovore s poslanicima i ostavke koje se mogu aktivirati u svakom trenutku tako imaju i DSS, G17 plus i Demokratska stranka.

"S obzirom na činjenicu da smo mi, ipak, mlada demokratija i u velikoj meri nezrela demokratija i da imamo velikih iskušenja - pitanje formiranja tesne većine, i pri tom obavljanja jednog ogromnog posla sa takvom većinom, podrazumeva i nužnost da se ta većina ne može narušavati time što bi se pojedinci raznim sredstvima izdvajali iz te poslaničke većine“, kaže šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija.

Srpska radikalna stranka imala je praksu zaklinjanja poslanika na partijsku vernost u crkvi. Ipak, dešavalo se da u nekim sazivima ostanu bez ponekog poslanika. Zbog toga i radikali sada imaju potpisane blanko ostavke.
Unutar LDP-a postoji apsolutno poverenje, tvrdi Èedomir Jovanoviæ (FoNet)
"Naši poslanici će se zakleti i u crkvi i ne samo poslanici nego i odbornici. (Kod blanko ostavki) nije stvar u efikasnosti, stvar je da se ne manipuliše voljom građana koji su izašli na izbore i glasali za liste. To je ono što nas vodi u ovom slučaju“, kazao je funkcioner radikala Dragan Todorović.

Jedna od retkih stranaka koja nema potpisane ugovore ni blanko ostavke svojih poslanika je Liberalno-demokratska partija.

"Mi od tih ljudi očekujemo da u parlamentu budu onakvi kakvi su bili čitavog života. Naša politika proizilazi iz naših uverenja koja su, naravno, i lična", kaže Čedomir Jovanović.

"Činjenica je da smo mnogo toga zajedno uradili i da postoji apsolutno poverenje unutar naše poslaničke grupe. I sa druge strane, osećaj odgovornosti prema toj ličnoj slobodi koja se ne sme ugrožavati“, objašnjava lider LDP-a. Podsetimo, Ustav Srbije u članu 102. navodi da je narodni poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika, čime je, praktično, blanko ostavka postala ustavna kategorija.

TS: Nedemokratski mehanizam

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da blanko ostavke koje poslanici predaju stranačkom rukovodstvu nisu garancija da će Skupština Srbije biti zaštićena od korupcije.

"Naprotiv, korišćenje tog, u suštini nedemokratskog i anahroničnog mehanizma, samo premešta mogućnost korupcije jedan stepenik više - od pojedinačnih poslanika na stranačko rukovodstvo, i time čak povećava mogućnost korupcije", piše u saopštenju organizacije Transpartenost Srbija.

Kako se navodi, iz više razloga sporna je odredba člana 102, stav dva Ustava Srbije prema kojoj je, "poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika".

Prema oceni organizacije Transparentnost Srbija, ta odredba pretvara poslanike "od autonomnih individua koje odlučuju o interesima političke zajednice, u potpuno zavisne (zamenljive) instrumente i megafone vrhova političkih stranaka".

"Da bi stavljanje mandata na raspolaganje bilo pravno valjano, trebalo bi ispuniti i uslove određene zakonom. Pošto ti uslovi nisu zakonom propisani, veliko je pitanje da li do sada predate blanko ostavke narodnih poslanika novog skupštinskog saziva uopšte proizvode pravno dejstvo", piše u saopštenju te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: