Vicekonzul pomogao srpskom studentu

Srpski student Miladin Kovačević, koji je optužen za povređivanje kolege u SAD, pobegao u Srbiju sa ispravom koju mu je izdao vicekonzul Igor Milošević.

Izvor: B92

Subota, 28.06.2008.

03:34

Default images

Kako saznaje B92, posle odluke suda u Njujorku da Miladina Kovačevića pusti na slobodu do početka suđenja, ali da mu oduzme pasoš i time ga spreči da napusti Ameriku, Kovačevićeva porodica izvršila je snažan pritisak na vicekonzula Igora Miloševića koji je pristao da mu izda drugi pasoš i tako omogući da se vrati u Srbiju.

Upućeni kažu da je vice konzul napravio tešku grešku i grubo povredio pravila službe te da bi zbog toga mogao ostati i bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova. Protiv Miloševića bi, dodatno, mogao da bude pokrenut i krivični postupak.

Milošević je zbog toga odmah vraćen u Srbiju, a u ponedeljak će se naći pred disciplinskom komisijom Ministarstva spoljnih poslova. Zbog ovog incidenta iz Njujorka će, kako saznajemo, verovatno biti povučen i generalni konzul Slobodan Nenadović.

20-godišnji student, rodom iz Kule, Miladin Kovačević optužen je da je u noći između 4. i 5. maja u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku, koji je pohađao, pretukao Brajana Štajnhauera. Mladić je, prema pisanju štampe, od posledica napada završio u komi. Sudija je Kovačeviću odredio kauciju od 100.000 dolara, koju su 6. juna platili njegovi roditelji, a tri dana kasnije Kovačević je napustio SAD.

Američki senator Čarls Šamer tražio je od američke državne sekretarke Kondolize Rajs da izvrši pritisak na srpsku vladu kako bi odmah pomogla u lociranju Kovačevića i njegovom vraćanju u SAD. Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova u kontaktu je sa američkim vlastima i intenzivno radi na rešavanju ovog problema.

U MUP-u kažu da od američkih kolega nisu dobili nikakav zvaničan zahtev u vezi sa ovim slučajem. Ustav i zakoni Srbije ne dozvoljavaju izručenje srpskih državljana drugim zemljama, pa ni Americi, ali bi Kovačeviću moglo da se sudi u Srbiji - na zahtev SAD ili po službenoj dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: