Cvetković mandatar za novu vladu

Predsednik Srbije Boris Tadić dao je večeras mandat za sastav nove republičke vlade funkcioneru Demokratske stranke Mirku Cvetkoviću, saopštila pres služba predsednika.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2008.

00:11

Default images

Posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i lista, predsednik Tadić je saopštio da je postignuta većina u Narodnoj skupštini Srbije i da će novu Vladu Srbije formirati lista "Za evropsku Srbiju", koalicija SPS-PUPS-JS, koalicija "Za evropski Sandžak" i Savez vojvođanskih Mađara.

Nešto posle 18 sati završen je sastanak predsedništva Demokratske stranke, na kojem je Tadić najuže rukovodstvo DS-a upoznao sa svojom odlukom. Pravo na donošenje samostalne odluke lider demokrata dobio je od glavnog odbora stranke.

Tadić je odluku da mandat za sastav Vlade poveri aktuelnom ministru finansija Mirku Cvetkoviću doneo posle brojnih nesuglasica u samoj Demokratskoj stranci oko kandidata za tu funkciju.

Osim Cvetkovića, kao budući premijeri pominjani su i Vuk Jeremić i Bojan Pajtić. Sam Pajtić je poslednjih dana važio za glavnog favorita, iza koga je do sada nedvosmisleno stajalo predsedništvo DS-a.

O Mirku Cvetkoviću

U jednom nedavnom intervjuu Mirko Cvetković je za sebe rekao da je miran te da nije za politiku navodeći da "sebe nikada nije zamišljao kao premijera čak ni kao ministra". Ono što mu svakako ide od ruke je ekonomija, s obzirom da je čitav svoj radni vek proveo radeći u privredi i domaćimi i stranim finansijskim institucijama.

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec smatra da je Mirko Cvetković dobar izbor za premijera Srbije.

"Ne samo da je dobar ekonomski stručnjak, što je pokazao svojim radom u vladi kao direktor Agencije za privatizaciju i sada kao ministar finansija već je od ranije čovek koji se bavio ekonomijom na jedan realan i konkretan način. On nije čovek nekih partijskih struktura nego čovek koji je došao iz struke i u tom smislu zato mu treba dati posebno poverenje. I druga njegova veoma važna i dobra karakteristika jeste da je to čovek koji može sa jednom složenom vladom, dakle u kojoj postoji puno koalicionih partnera da uspostavi neophodnu saradnju i ono što je toliko falilo prethodnim vladama - pre svega timski rad", rekao je Bajec.
Mirko Cvetkoviæ (FoNet)
Sa ovom ocenom slaže se i direktorka Ekonomist medija gurpe Biljana Stepanović. Ona međutim strahuje da Cvetkoviću za premijersku funkciju nedostaje dovoljno političke čvrstine.

"Mirko Cvetković je čovek kompromisa. Ako hoćemo da se smirimo i da najzad počnemo da radimo i da živimo na miran način bez političke ostrašćenosti, u tom smislu mislim da je Mirko Cvetković najbolje rešenje. On je čovek tehnokrata koji razume privredu jer je radio u vladi Zorana Đinđića na tim poslovima, on je čovek koji razume finansije jer je radio kao ministar finansija i on nije čovek koji je sklon konfliktima i nekim političkim izletima. S druge strane, jedina moja zebnja jeste da li će on moći da pokaže dovoljno političke čvrstine s obzirom da nema tu vrstu iskustva, a to će opet zavisiti pre svega od podrške koju mu Demokratska stranka bude pružila", kazala je ona.

Novi premijer Srbije je rođen u Zaječaru 1950. godine. Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, na kome je i doktorirao. Karijeru je izgradio radeći u Rudarskom Institutu, Ekonomskom institutu i konsultantskoj kući Ces Mecon. '80tih je radio za Svetsku banku kao saradnik na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj. Od 2001. godine je bio angažovan u vladi Zorana Đinđića, gde je bio zamenik Aleksandra Vlahovića, tada ministra za privredu i privatizaciju.

Od 2003-2004. bio je direktor Agencije za privatizaciju i izvršni direktor firme Ces Mekon. Urpavo mu je to zamerila predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać optužujući ga da je bio u sukobu interesa.

U istom tonu ga je napadao i naslednika na mestu direktora Agencije za privatizaciju Branko Pavlović. Međutim njihove optužbe da je učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija nikada nisu dokazane.

Za vreme Cvetkovićevog mandata na čelu Agencije najlošije je urađena privatizacija agencije Putnik koja je tada bila prodata američkom biznismenu srpskog porekla Srbi Iliću, ali je ugovor kasnije raskinut.

U biografiji Mirka Cvetkovića mogu se naći i podaci da je završio nižu muzičku školu za duvačke instrumente i klavir, a da je kao srednjoškolac pokazao talenat za pisanje. Novi premijer Srbije govori engleski jezik, oženjen je i ima dvoje odrasle dece.

Dačić: Vlada će biti stabilna

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da očekuje da će nova vlada biti stabilna i da će voditi jedinstvenu državnu politiku.

"Očekujem da će nova vlada biti stabilna i da će voditi jedinstvenu državnu politiku u odbrani državnih i nacionalnih interesa, evropskih integracija, ekonomskog razvoja i socijalne pravde", rekao je Dačić Tanjugu, nakon odluke predsednika Srbije Borisa Tadića da kandidat za predsednika vlade bude dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković.

Lider socijalista je podsetio je da je tokom razgovora o formiranju parlamentarne većina sa Tadićem dogovoreno da mesto mandatara pripadne Demokratskoj stranci.

Jovanović: Želim Cvetkoviću uspeh

Želim cvetkoviæu uspeh u vladi, kaže Èedomir Jovanoviæ (FoNet, arhiv)
Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović čestitao je večeras Mirku Cvetkoviću imenovanje za mandatara nove Vlade Srbije, i poželeo mu uspeh na mestu premijera.

"U teškoj situaciji u kojoj preuzima vladu koju su mu drugi sastavili, u svakom trenutku u kojem njegova vlada bude obavljala evropske poslove, radila na modernizaciji društva i afirmaciji novih vrednosti, Cvetković može računati na podršku LDP-a", izjavio je Jovanović agenciji Tanjug.

Jovanović je rekao da LDP ne može da pruži bezrezervnu podršku, budući da je nova vlada na izvestan način podrazumeva i povratak Socijalističke partije Srbije na vlast.

"LDP ne može glasati za vladu u kojoj tako važnu ulogu igra partija koja nije u stanju ili ne želi da preuzme odgovornost za dela koja su uništila zemlju i koja izbegava da jasno osudi svoju politiku iz 90-ih godina prošlog veka", kazao je Jovanović.

.

Koalicioni sporazum

Izvor B92 navodi da bi tokom dana trebalo da bude finalizovan i sporazum stranaka koje čine listu "Za evropsku Srbiju", nakon čega će biti poznat raspored resora u okviru koalicije.

Neke druge nezvanične informacije govore da su lider Demokratske stranke Boris Tadić i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić već potpisali koalicioni sporazum.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je potpisan koalicioni sporazum o vladajućoj većini, a da će detalji verovatno biti objavljeni danas.

Ona je, pre nastavka konstitutivne sednice parlamenta, rekla novinarima da u tim dogovorima nije učestvovala, ali da ima tu informaciju. Predsednica parlamenta je rekla i da će parlament sledeće nedelje razmatrati Zakon o ministarstvima, kada bi mogla da bude izabrana i nova vlada.

Dejanovićeva je novinarima u Skupštini kazala da predlog zakona o ministarstvima još nije dostavljen parlamentu, ali da bi to moglo da se desi u toku dana.

Da bi Vlada bila izabrana, neophodno je da u Skupštini Srbije budu usvojeni zakoni koji omogućavaju izbor novog kabineta. Iz vladajuće koalicije najavljuju da će predlozi zakona o Vladi i ministarstvima tokom popodneva ući u skupštinsku proceduru.

Prema saznanjima B92, Vlada će imati 27 članova - premijera i četiri potpredsednika, s tim što će tri ministra istovremeno obavljati i potpredsedničku funkciju. Izvor B92 navodi da će potpredsednici biti Mlađan Dinkić, Božidar Đelić, Jovan Krkobabić i Ivica Dačić.

Marković: Vlada u četvrtak

Dragan Markoviæ (FoNet, arhiva)
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je novinarima u Skupštini Srbije kazao da će nova vlada najverovatnije biti izabrana sledećeg četvrtka. Prema njegovim rečima, vlada će imati od 26 do 28 ministarstava, a zakoni o vladi i ministarstvima biće na dnevnom redu Skupštine u ponedeljak.

Marković očekuje da će budući predsednik vlade poštovati dogovor Demokratske stranke i koalicije SPS-PUPS-JS i da će realizovati dogovorene principe.

Lider JS-a je, za razliku od Slavice Đukić-Dejanović, naveo da su koalicioni sporazum juče potpisali DS i G17 plus, a da bi sutra ili u nedelju trebalo da bude potpisan koalicioni sporazum DS i koalicije SPS-PUPS-JS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: