Posledice štrajka u Agroživu

Štrajk u kompaniji Agroživ Juka mogao bi da ostavi posledice na tržište mesa u Srbiji, s obzirom na to da ova kompanija proizvodi 30 odsto pilećeg mesa.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.06.2008.

14:45

Default images

Zaposleni kažu da su spremni da sutra počnu sa radom ukoliko im se isplati prva polovina martovske zarade. Radnici kompanije Agroživ Juka iz Žitišta juče su potpuno obustavili rad. Oko 10 hiljada radnika ove firme od 16 juna je u štrajku upozorenja.

Oni zahtevaju isplatu tri zaostale zarade, kao i da se obezbedi nastavak proizvodnje u svim proizvodnim celinama kompanije. Radnici kažu da su spremni sutra da krenu sa radom ukoliko im se isplati prva polovina martovske zarade.

"Radnici su radili od marta meseca pa do sada i nemaju više poverenja u obećanja. Proizvodnja je stala i danas i juče nije rađeno, plata čim bude, polovina martovske, počinjemo sa punim kapacitetom rada i daćemo pun svoj maksimum i doprinos ka ozdravljenju kompanije i mogućnosti vraćanja dugova koje je kompanija zadužila. Sporna je jedna plata da radnici malo svoje dugove smanje", kaže predsednik Saveza samostalnog sindikata Agroživa Drago Cuca.

Radnici su uplatu očekivali danas, međutim ministar poljoprivrede nijje mogao da kaže kada će tačno plate biti isplaćene, ali je najavio da će se to desiti do kraja nedelje.

“Ja praktično apelujem na radnike Agroživa da daju doprinos očuvanju svojih radnih mesta, taj doprinos se daje radom, jer u nedovršenoj proizvodnji se nalaze milioni evra i tu su njihove plate, ukoliko rade i na vreme odrade poslove, dobiće plate, ukoliko oni taj proces prekinu biće glavni krivci za možda posledice koje mogu da rezultiraju možda i gašenjem izuzetno značajne kompanije”, upozorava ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. Prema rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata kompanije Agroživ, Draga Cuce, stečajni upravnik Stevan Moldovan, obećao je zaposlenima da će im u naredne dve nedelje isplatiti i zaradu za april.

Štrajk u Agroživu će svakako napraviti prazninu na tržištu, kaže za B92 ekonomista Milan Prostran. Međutim, s obzirom na to da je firma u stečaju, gašenje kompanije koja proizvodi 30 odsto pilećeg mesa, izazvalo bi velike potrese.

“Tržište će i te kako da oseti taj nedostatak, jedan veliki ‘gep’ će se desiti na prostoru snabdevanja pilećim mesom, 20-ak hiljada tona koliko je Agroživ proizvodio pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa nije tako lako nadoknaditi, čak ni trgovci vešti neće moći tako brzo to da nadokade. Osetiće se i sa strane nedostatka dovoljnih količina, koje će proizvesti verovatno više cene, koje će na kraju platiti potrošać”, objašnjava Prostan.

U aprilu ove godine najuže rukovodstvo kompanije je uhapšeno zbog finansijskih malverzacija. 29. maja objavljena je odluka o otvaranju stečajnog postupka, a ceo sistem "Agroživa” poveriocima duguje 11 milijardi dinara.

Kompanija "Agroživ", koja u nekoliko fabrika zapošljava oko 3.000 radnika i pokriva 40 osto tržišta živinskim mesom u Srbiji, nalazi se u stečaju od 28. maja ove godine.

Trenutno oko 220, uglavnom domaćih kompanija, potražuje 11 milijardi dinara od "Agroživa", a među najvećim poveriocima su Invej, Delta agrar, Dunavka, Žitomlin, ali i NLB banka i AIK banka.

Afera Agroživ izbila je 31. marta ove godine kada je policija uhapsila dvojicu direktora te firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: