Raste potražnja za energentima

Potražnja za energentima će porasti za 50 odsto u naredne dve decenije bez obzira na visoke cene nafte, predviđa se u najnovijem izveštaju američke vlade.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

18:05

Default images

U izveštaju se dodaje da će se nastaviti velika svetska zavisnost od fosilnih goriva, koji su problematični za životnu okolinu, a posebno od uglja i nafte.

Izveštaj je izradila agencija za statistiku američkog ministarstva za energetiku.

U izveštaju se navodi da će, ako ne budu preduzete neophodne mere za sprečavanje globalnog zagrevanja, ispuštanje ugljendioksida koji stvara efekat staklene bašte 2030. godine biti 51 odsto veće nego pre tri godine.

U izveštaju se predviđa da će globalna upotreba energenata značajno da se poveća i da bi 2030. godine cena nafte mogla da bude po nižem scenariju oko 113 dolara za barel ili, po višem scenariju, da dostigne 186 dolara za barel.

U izveštaju se precizira da prema sadašnjim cenama nafte izgleda verovatniji scenario po kome će za 22 godine cena dostići 183 dolara po barelu.

"Očekuje se da će fosilna goriva i dalje da se koriste za proizvodnju energije u svetu", navodi se u izveštaju i dodaje da će upotreba fosilnih goriva nastaviti da raste iako se razvijaju obnovljivi izvori energije kao što su vetar i biogoriva.

Očekivan porast potražnje za energentima biće naročito naglašen u zemljama u razvoju, sa Kinom na čelu, za koje se očekuje da će nastaviti sa snažnim ekonomskim rastom u naredne dve decenije.

Na primer, upotreba uglja širom sveta će rasti, prema izveštaju, po stopi od dva odsto godišnje. Tri četvrtine povećanje upotrebe uglja će otpasti samo na Kinu, precizira se u izveštaju.

Svetska potražnja za tečnim gorivima, uglavnom za naftom, nastaviće da raste i dostići će 113 miliona barela dnevno do 2030. godine, što je skoro za trećinu više nego što se troši danas.

Upotreba nekonvencionalne nafte kao što su naftni šrkiljci ili etanol trebalo bi da poraste na 10 odsto od ukupne potrošnje tečnih goriva.

Sa daljom potražnjom za konvencionalnom naftom, očekuje se da će zemlje Organizacije proizvođača nafte (OPEK) povećati proizvodnju za toliko da mogu da zadrže svoj udeo od 40 odsto tržista, predviđa se u izveštaju.

Izveštaj takođe predviđa da će proizvodnja električne energije iz nuklearnih centrala da poraste za jednu trećinu, i da će biti izgrađene 124 nove nuklearne centrale do 2030. od čega 45 u Kini, 17 u Indiji, 18 u Rusiji i 15 u SAD.

Takođe će porasti potražnja za plinom koji će zameniti naftu gde god je to moguće zato što ima manje štetan efekat na prirodnu sredinu.

Izveštaj još predviđa i godišnje povećanje od 2,1 odsto u korišćenju obnovljive energije za proizvodnju struje, uglavnom zbog povećane upotrebe hidroelektrične energije u zemljama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: