Cvangiraj traži strane vojne snage

Lider opozicije Zimbabvea Morgan Cvangiraj pozvao je svetske lidere da pošalju vojne snage u njegovu zemlju kako bi održale mir.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

09:54

Default images

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija već je osudio nasilje nad opozicijom i "ponašanje vlasti koje političkim protivnicima osporavaju pravo na slobodno vođenje kampanje". Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da će drugi krug predsedničkih izbora biti održan i da je spreman na pregovore sa Cvangirajem, ali tek posle izbora.

Mugabe će, kako sada stvari stoje, biti jedini kandidat.

"Mi ćemo nastaviti sa našim izborima, presuda je naša. Drugi mogu da pričaju šta god hoće, ali ovi izbori su naši. Mi smo suverena država i to je to. Oni koji budu objektivni i priznaju rezultate - to će i učiniti. Oni koji neće, neka zadrže svoje mišljenje za sebe", rekao je Mugabe.

On je dodao da su ljudi ti koji će glasati i "odlučiti da li smo pobedili ili izgubili".

"I po tome se mi vladamo, ni po čemu drugom. Mogu da viču glasno koliko hoće iz Vašingtona ili Londona ili bilo koje druge zemlje. Naš narod, samo naš narod, doneće odluku i niko drugi", kazao je Mugabe.

Mugabeu oduzeta titula viteza

Velika Britanija je oduzela titulu viteza predsedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu, koju mu je uručila kraljica Elizabeta II 1994. godine, saopštio je danas Forin ofis. Portparol Forin ofisa je saopštio da su se odlučili na ovaj korak kao "znak gnušanja" zbog "kršenja ljudskih prava i prezira vrednog nepoštovanja demokratije" u Zimbabveu pod Mugabeovom vladavinom.

Oduzimanje titule viteza Mugabeu, što je redak događaj, predložio je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband, a odobrila kraljica, prenela je DPA.

U nasilju koje je izbilo posle prvog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu 29. marta, najmanje 85 simpatizera opozicije je ubijeno, dok je 3.000 je moralo da potraži lekarsku zbog zadobijenih povreda.

Lider opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC) Morgan Cvangiraj saopštio je 22. juna da se povlači iz predsedničke trke, navodeći kao razlog političko nasilje u zemlji i unapred određen ishod izbora u korist predsednika Mugabea.

Prema zvaničnim rezultatima izbora Cvangiraj je osvojio 47,9 odsto glasova, a Mugabe 43,2 odsto.

Lider MDC najpre nije prihvatao te rezultate saopštivši da je već u prvom krugu odneo pobedu, ali je kasnije ipak odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora, koji je zakazan za 27. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: