NATO: Kosovske snage 2009.

NATO očekuje da će do kraja sledeće godine imati obučene bezbednosne snage na Kosovu, koje će brojati 2.500 vojnika, izjavio je portparol te vojne alijanse Džejms Apaturaj.

Izvor: Beta

Sreda, 25.06.2008.

19:11

Default images

Te bezbednosne snage biće lako naoružane i prevashodno će imati zadatak da odgovaraju na krizne situacije i da štite civile.

"Prva faza uspostavljanja Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) trebalo bi da bude završena do kraja 2009. Nakon toga će proći nekoliko godina dok ove snage ne postanu potpuno operativne", rekao je Apaturaj.

On je dodao da je zamišljeno da te snage budu multietničke, odnosno da će biti "mesta za pripadnike svih nacionalnih zajednica", i da će njihovi pripadnici štititi sve narode na Kosovu, uključujući i Srbe.

NATO partneri složili su se početkom ovog meseca da obuče nove snage kao deo operacije za preustrojstvo međunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 17. februara ove godine i NATO ovaj novi korak smatra osetljivim, jer neke članice alijanse, kao što je Španija, nisu priznale Kosovo i zato su obazrive prema svemu što mu daje status države.

Madrid je saopštio da njegovo osoblje neće uzeti učešće u obuci KBS.

Apaturaj je naglasio da KBS nije vojska niti se očekuje da preuzme vojne zadatke, i dodao da će njena uloga biti policijskog tipa, kao što je kontrola nereda.

KBS će zameniti postojeći Kosovski zaštitni korpus, koji čini 3.500 pripadnika civilnih zaštitnih snaga, podržanih sa još 2.000 rezervista. NATO će, takođe, pomoći u ukidanju tog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: