Sejdiju: Moguća nova opština

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da nova opština Severna Mitrovica može da bude formirana u skladu sa Ahtisarijevim planom, ali kao deo integrisanog grada.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

17:38

Default images

Kosovska Mitrovica je sada podeljena na severni, srpski, i južni, albanski, deo grada. Kosovski predsednik je dodao da će formiranje nove opštine imati smisla samo zajedno sa južnim albanskim delom i u okviru integrisanog grada.

Govoreći predsednicima opština Kosova, na sastanku koji je organizovalo Ministarstvo lokalne uprave u vezi sa stupanjem na snagu paketa zakona iz te oblasti, predsednik Kosova je zatražio odgovornije ostvarivanje obaveza kako bi se "dokazalo da Kosovo može da vlada sobom i kako bi se postigao cilj dobre vladavine u korist građana".

Sejdiju je rekao da su svi zakoni usaglašeni sa Ustavom, paketom Ahtisarija i međunarodnim dokumentima.

Prema njegovim rečima, najveći izazov u procesu decentralizacije jeste pitanje integracije severa Mitrovice.

Kosovski predsednik je dodao da je to još nezavršen proces koji zahteva vreme, ali i veći pritisak međunarodne zajednice na Beograd.

Ističući značaj ostvarivanja zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o finansiranju opština, ministar lokalne uprave Sadri Ferati je rekao da oni doprinose povećanju autonomije u ovlaščenjima i u korišćenju finansijskih sredstava.

Ferati je rekao da su katastarske granice opština određene, ali će njihova primena biti ostvarena u fazama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: