Istrage zbog "alžirske grupe"

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sprovodi istrage protiv funkcionera SDP-a zbog sumnje da su nezakonito izručili pripadnike tzv. alžirske grupe organima SAD.

Izvor: Beta

Sreda, 25.06.2008.

17:19

Default images

Istraga se vodi protiv predsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, visokog funkcionera SDP-a I bivšeg zamenika policije Federacije BiH Tomislava Limova, nekoliko zaposlenih u Centralnom zatvoru u Sarajevu i policiji Federacije BiH zbog sumnje da su te ljude nezakonito izručili organima SAD, koji su ih prebacili u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

Kako je saopšteno iz ureda glavnog kantonalnog tužioca Branka Šljivara, oni se terete da su počinili krivična dela protivpravnog lišavanja slobode i povrede ravnopravnosti građana.

Njihova namera je bila zasnovana na temelju razlike u etničkoj pripadnosti ovih državljana BiH, s obzirom na to da pripadaju semitskoj grupi naroda, poreklom iz država sa afričkog i azijskog kontinenta, navodi se u Naredbi o sprovođenju istrage iz Tužilaštva.

U januaru 2002. godine vlasti BiH izručile su SAD šestoricu Alžiraca, naturalizovanih državljana BiH. Američke vlasti od tada ih drže u Guantanamu na Kubi.

SAD su ih uhapsile zbog sumnje da su održavali veze sa terorističkim organizacijama, ali to nisu uspeli nikada da dokažu.

"Alžirsku grupu" čine Belkačem Bensaja, Nešle Mohamed, Saber Lahmar, Boudela Hadž, Ati Idir Mustafa i Bumedin Lahdar. Oni su državljanstva BiH stekli tokom i nakon rata u BiH 1990-ih godina.

SDP je saopštio da je u ovom slučaju reč o "klasičnom predizbornom političkom progonu Tužilaštva Kantona Sarajevo".

"Indikativno je da se istraga jedino pokreće protiv dvojice članova SDP-a koji su bili na pozicijama ministra spoljnih poslova i zamenika ministra unutrašnjih poslova, dok se ključni i najodgovorniji kadrovi drugih političkih partija potpuno zanemaruju", saopštio je SDP.

Iz te stranke navode da su tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH, predsednik Federacije i ministar unutrašnjih poslova Federacije, bili iz Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, a ne iz SDP-a.

SDP smatra da je taj potez Tužilaštva "urađen pod pritiskom" i da se "sve to radi sada kada sva merodavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će građani kazniti sadašnju vlast na predstojećim lokalnim izborima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: