Zaboravljena banja

U jeku sezone, nekada najposećenija banja na jugoistoku Srbije - Zvonačka banja - nema nijednog gosta.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

01:04

Default images

Od čuvenog hotela "Mir", sa kaskadama, građenom po uzoru na "Srebrna krila" sa Floride, malo šta je ostalo. Vlasnik je UTP Srbija u Pirotu, a hotel je pre dve godine bio izdat u zakup. Bivši zakupac tvrdi da je pokušavao da sanira i rekonstruiše oštećenja nastala zbog klizišta. Njegovo preduzeće HTK i UTP Srbija na sudu će dokazivati ko je koga oštetio.



Darka Kovačevića iz Rume, njegovi domaćini Piroćanci doveli su da se pohvale banjom.

"Hteli smo malo da obiđemo to, da vidimo te lepote. Međutim ništa. Sad ćemo da se vratimo nazad“, razočaran je Kovačević.

Iznenađen je bio i Aca Nikolić kada je početkom godine preuzeo dužnost stečajnog upravnika u UTP Srbija u Pirotu, u čijem je vlasništvu i hotel "Mir".

„Kuhinja ne postoji. U sobama nema nijednog mokrog čvora, radijatora, prozora, vrata. Znači, samo goli zidovi koji su čista ruševina. Nijedan sadržaj koji je služio za namenu hotela ne postoji, osim u restoranu nekoliko stolica i stolova“, objašnjava Nikolić tešku situaciju u hotelu.

Nikolić kaže da je to bio više nego dovoljan razlog da se ugovor o zakupu, sa preduzećem HTK, ne produži.

Sa druge strane, vlasnik tog preduzeća Radosav Zdravković odbacuje sve optužbe i kaže da je njemu najteže što je hotel ostao razrušen, jer ga je namenio za svoje petoro dece, a potreban mu je i zbog rudnika koji otvara u blizini.

"Jednostavno, taj hotel je opasan, sa visokim rizikom za boravak u njemu i oko njega. Sve sam to shvatio nakon godinu dana kao zakupac i tada sam krenuo u radikalne promene s obzirom da mi to Ugovor o zakupu daje za pravo. I samo se u skladu sa tim ponašam“, navodi Zdravković.

On je u više navrata tražio produženje Ugovora o zakupu, jer smatra da je uložio mnogo više od preuzetih obaveza.

I Zdravković i vlasnici hotela smatraju da su oštećeni, ali i vlasnici vikendica u Zvonačkoj banji. Oni izdaju sobe za 2 do 3 evra dnevno, a ipak nema nijednog gosta.

"Ne znam koliko je bilo - na hiljade ljudi. Hotel pun, vikendice su rezervisali tri meseca unapred da bi ovde došli na odmor. A sad, džaba nam i vikendice i sve“, kaže jedan od vlasnika vikendice Dejan Boškov.

"Za nas koji smo ovde gradili, koji smo iz ovih krajeva, i koji se nadamo na tu banju koja nam je bila ponos i dika, za nas je, pre svega, tužno“, požalio se još jedan od vlasnika Dragoljub Notev.

Oni će morati da sačekaju sledeću godinu. Stečajni upravnik UTP Srbija u Pirotu kaže da će učiniti sve da hotel "Mir" do tada dobije novog vlasnika. Već za tri meseca biće na prodaju, a za kupovinu je zainteresovan i Zdravković.

Ko god bio kupac, osim ruševina, čekaju ga i brojni gosti koji bi da opet letuju u Zvonačkoj banji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: