Za teme nasilja u nastavnom planu

Aktivisti beogradskog Incest trauma centra prikupili su više od 20.000 potpisa za uvođenje teme nasilja nad ženama i decom u udžbenike i školski nastavni plan.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

01:03

Default images

Akcije u kampanji protiv seksualnog nasilja sprovedene su u sedamnaest gradova Srbije, a aktivistkinje su juče, ne slučajno, bile u Vranju, čiji građani još nisu zaboravili slučaj vladike Pahomija.



Do nedavno je zbog optužbi da je Vladika Pahomije, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, zlostavljao dečake, Vranje bilo u centru pažnje javnosti. Posle oslobađajuće presude, ovaj slučaj skoro da se i ne pominje.

„Smatrale smo da slučaj Pahomije u našem sećanju ne sme da zastari, kao što je sud doneo nepravilnu odluku. Ono što je najbitnije, mi smo želele da pokažemo poštovanje i divljenje porodicama i deci žrtvama seksualnog zlostavljanja u ovom slučaju“, kaže direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić.

Incest trauma centru nedeljno se javi čak devet žrtava ili onih koji su otkrili seksualno nasilje u svojoj sredini. Zato aktivisti smatraju da o ovom problemu treba da se govori više i češće, i da se uvede u obrazovni sistem.

Vranjanci su juče masovno potpisivali peticiju, jer kažu da slučaj Pahomija ne sme da bude zaboravljen.

Aktivisti nevladinih organizacija osudili su stav države i crkve, koje nikada nisu osudile ovaj događaj, niti se od njega ogradile, a Tomislav Gačić imenovan je u pregovarački tim za Kosovo.

„Mi kao građani to znamo da istog momenta moramo da za bilo koji pravni postupak donesemo neko uverenje da nismo pod istragom, ili osuđivani. Ovaj građanin je imenovan u pregovarački tim i dobio imunitet od strane crkve i države i prošao potpuno nekažnjeno“, smatra Popadićeva.

Cilj ove kampanje jeste da se situacija u Srbiji potpuno promeni. Do sada su dobili podršku 110 nevladinih, ali i državnih organizacija i institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: