Skupština bez odluke o predsedniku

Sednicu Skupštine Srbije, na kojoj je trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, obeležile su tvrdnje poslanika DSS-NS i SRS-a da je sednica sazvana nepropisno.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

00:59

Default images

Predsedavajući Jovan Krkobabić zakazao je nastavak sednice za sredu u 10 sati. Krkobabić je, pošto je saopštio da prekida današnji rad i da će sednica biti nastavljena sutra, pozvao šefove poslaničkih grupa da se dogovore o nastavku sednice.

Neposredno pre toga, poslanici SRS i DSS-NS su ustali sa svojih mesta ukazujući da je radno vreme isteklo, a da Krkobabić nije blagovremeno nagovestio produžetak rada i posle 18 sati.

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić ukazao je na proceduralne propuste u zakazivanju sednice, navodeći da poslanici nisu dobili poziv za sednicu i da je nepristojno što je ona sazvana tako što su se poslanici o njoj obavestili posredstvom medija.

Predsednik poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić izneo je slične zamerke predsedavajućem sednice Jovanu Krkobabiću, negodujući zbog toga što nastavak konstitutivne sednice nije propisno zakazan.

Kako je rekao, propust je i to što su poslanici kandidaturu Slavice Đukić Dejanović dobili pred sam početak sednice.

Šef poslaničke grupe Librelano-demokratske partije Čedomir Jovanović kazao je da je ta stranka spremna da učestvuje u radu parlamenta i da će obezbediti kvorum ukoliko je potreban.

Jovanović je za skupštinskom govornicom zamolio predsedavajućeg Jovana Krkobabića da postupi po Poslovniku i da se u parlamentu "ne pravi haos".

"Hajde da napravimo od ove skupštine bolju od one koja je ostala za nama, mi smo spremni da učestvujemo u radu, spremni smo da damo kvorum", kazao je Jovanović.

Krkobabić: Sutra će biti izabran predsednik

Predsedavajući Skupštinom Srbije Jovan Krkobabić izjavio je posle večerašnjih konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova da su prevaziđeni problemi i da se nada da će na sutrašnjem nastavku sednice biti izabran predsednik parlamenta.

On je rekao da su posle večerašnjih razgovora prevaziđeni problemi i da se nada da će pošto bude izabran predsednik parlamenta koji će preuzeti vođenje sednice, biti izabrani i potpredsednici.

Sednica skupštine prekinuta je u 18 sati kada je grupa poslanika SRS okružila skupštinsku govornicu, kako bi fizički sprečila da sednica bude nastavljena posle tog vremene jer je to, kako smatraju, protivno Poslovniku.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je večeras da radikali neće opstruisati sutrašnju sednicu Skupštine Srbije, ako se njeno konstituisanje nastavi prema poslovniku.

"SRS neće sutra prigovarati povrede poslovnika, vršeći na taj način opstrukciju. Ali, ukoliko Demokratska stranka pokuša da sprovede svoju volju mimo Ustava i Poslovnika, oduprećemo se kao i danas", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

DS: Opstrukcija izraz gubitničke politike

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da je pokušaj SRS-a i DSS-a da opstruiraju sednicu Skupštine Srbije izraz "gubitničke politike" protiv koje su građani glasali na prošlim izborima.

"Gubitnička politika koja nema podršku građana još jednom je pokazala svoje lice", rekao je Đurišić.

Prema njegovim rečima, građani su na izborima pokazali šta misle o takvoj politici, a SRS i DSS bi trebalo da shvate poruku i promene dosadašnju političku praksu.

Komentarišući prekid nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, doskorašnji predsednik Skupštine i funkcioner DS-a Oliver Dulić je kazao da je dobro što će se sednica nastaviti sutra, jer parlament mora da se konstituiše što pre.

"Moram da kažem da je opozicija u nekim stvarima u pravu, u nekima nije", rekao je Dulić, ali je naveo i da su i ranije sednice poput onih na kojima se raspravljalo o Kosovu, bile zakazivane na način na koji je zakazana današnja.

On je ipak rekao da bi se trebalo striktno držati Poslovnika o radu parlamenta, jer se radi o "istorijskoj sednici".

Prema njegovim rečima, svaka sednica na kojoj se bira predsednik je istorijska i ne treba da se baci nijedna senka na izbor.

Dulić je, međutim, naveo da bi bilo korektno da opozicija "proguta gnev" zbog toga što je formirana skupštinska većina koja joj nije po volji, kako bi se sednica završila bez opstrukcija.

Nikolić: Sednica nije sazvana

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da ta stranka neće sprečavati izbor predsednika Skupštine Srbije, ali pod uslovom da se on izabere na sednici sazvanoj u skladu sa poslovnikom.

Nikolić je rekao i da će SRS učestvovati na sastanku šefova poslaničkih grupa koji je predsedavajući Skupštine Jovan Krkobabić organizovao odmah po prekidu rada današnjeg zasedanja, kako bi se dogovorili o nastavku sednice.

"Ova sednica uopšte nije sazvana. Danas smo sprečili farsu koju je zamislila Demokratska stranka", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

DS i G17: Podrška Slavici Đukić-Dejanović

Kandidaturu Slavice Đukić-Dejanović za mesto predsednice Skupštine podržali su i poslanici DS-a i G17 plus, rečeno je u poslaničkoj grupi DS-a.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ nova predsednica Skupštine?
Slavica Đukić-Dejanović bi, na osnovu dogovora liste Za evropsku Srbiju i koalicije oko socijalista, trebalo danas da bude izabrana za predsednicu parlamenta u nastavku konstitutivne sednice, koja je počela nešto nakon 16 sati.

Zvanična kandidatura Slavice Đuklić-Dejanović za mesto predsednice parlamenta dostavljena je poslanicima uoči početka sednice.

Sednici su prisustvovala 192 poslanika.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je 11. juna verifikacijom poslaničkih mandata, posle čega je prekinuta. Nastavak sednice juče je zakazao predsedavajući Jovan Krkobabić.

Na dnevnom redu ove sednice još su izbor potpredsednika Skupštine, formiranje radnih tela, kao i imenovanje sekretara.

Protivljenje LDP-a

Liberalno-demokratska partija saopštila je da je "apsolutno neprihvatljivo" da mesto predsednika Skupštine Srbije bude prepušteno socijalistima.

LDP je ukazao i da ih taj predlog "prisiljava" da preispitaju mogućnost pružanja podrške vladi koja bi vratila na vlast stare kadrove SPS-a.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ukazao je da "cena nove vladajuće koalicije DS-SPS ne sme biti plaćena funkcijom predsednika Skupštine".

On je podsetio da je kandidat SPS-a za predsednika Skupštine, Slavica Đukić-Dejanović, "bila jedan od lidera SPS-a tokom 90-ih, odgovorna za kriminalnu politiku te stranke, od ratova do izborne krađe, koju je i sama organizovala u Kragujevcu 1996, i da ne može biti simbol parlamenta evropske Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: