Srbija relativno nuklearno bezbedna

Državna sekretarka Ministarstva nauke Uranija Kuzmidis-Luburić ocenila je da je odnos prema radioaktivnom materijalu u Srbiji "izuzetno aljkav".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

15:36

Default images

Ona je ipak ocenila da je Srbija, kada je reč o nuklearnoj bezbednosti, "relativno sigurna". "Srbija nema ogromnu količinu nuklearnog otpada, ali je odnos prema tom radioaktivnom materijalu izuzetno aljkav i to mora da se promeni", kazala je Uranija Kuzmidis-Luburić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je navela da, ukoliko se u naredne dve do tri godine ne poradi na adekvatnijem odlaganju nuklearnog otpada, situacija u Srbiji može biti alarmantna.

"Ako se 8.000 gorivnih elemenata, koji su već počeli da cure iz reaktora u Institutu Vinča ne isporuči do 2010. u Rusiju, ti gorivni elementi će početi sve više i više da cure i bezbednost neće biti na nivou kakva je sada", kazala je državna sekretarka Ministarstva nauke.

Direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Jovan Nedeljković naveo je da nije reč o "curenju", već o "rastvaranju" radioaktivnih gorivnih elemenata, koji usled tog procesa postaju aktivniji, ali ne dolaze u zemljište ili vazduh.

Državna sekretarka je, govoreći o neadekvatnom odnosu prema radioaktivnom materijalu, navela i nedavni primer, kada je kutija sa radijumom ostavljena pred ulazom u Elektronsku industriju Niš.

Direktor instituta Vinča kazao je da je za nukleranu sigurnost Srbije neophodno da se što pre obezbedi trajno odlagalište radioaktivnog otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: