Prvi ekonomski region u Srbiji

Opštine Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva udružiće se u prvi ekonomski region u Srbiji, najavio je dosadašnji predsednik opštine Vršac Jovica Zarkula.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

14:42

Default images

"Naš postojeći ekološki region želimo prirodno da udružimo, što nam Ustav dozvoljava. Bićemo prva ekonomska regija u Srbiji. Mi smo pogranične opštine povezane Dunavom, Deliblatskom peščarom i Vršačkim planinama, prirodnim resursima koji nas upućuju na udruživanje", rekao je Zarkula novinarima.

Prema njegovim rečima, te četiri opštine će kao regija moći da apliciraju za evropske pretpristupne fondove i da u kandidovanju projekata već imaju značajna iskustva.

"Stekli smo značajna iskustva kroz projekte prekogranične saradnje Srbija - Rumunija i projekte ka višim nivoima vlasti i raznim fondovima. Takođe, upoznali smo i iskustva iz Novog Mesta, čije je rukovodstvo, dok Slovenija nije ušla u EU, iskoristilo najviše sredstava iz Evrope", rekao je Zarkula.

U Savetu nove regije biće četiri predsednika opština, što se trenutno statutarno rešava, a Zarkula je uveren da će udruživanje ojačati pozicije tog dela Južnobanatskog okruga u Vojvodini i Srbiji, ali i prema stranim donatorima i fondovima.

"Nažalost, Srbija je organizovana na okružnom principu, koji, po meni, nije dao rezultate. Čovek koji vodi okrug ima vrlo mala ovlašćenja i ne može da napravi rezultate", rekao je Zarkula.

Dodao je da su predstavnici budućeg regiona već ostvarili kontakte sa značajnim ljudima koji imaju zapažene uloge u komitetima u Briselu, i sa mnogim ambasadorima.

"Vršac jeste dinamična i živa opština. Pokazali smo kako može da se radi i dostigli smo zavidan nivo uspešnosti koju dalje treba razvijati i vertikalno i horizontalno", naveo je Zarkula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: