Dačić: Mesto premijera DS-u

Glavni odbor SPS-a većinom glasova podržao je formiranje vlade sa listom Za evropsku Srbiju, izjavio je lider SPS-a Ivica Dačić. Dačić kaže i da će premijer biti iz DS-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2008.

01:04

Default images

On je novinarima, posle sednice GO SPS-a, rekao da se o tom predlogu, koje je predsedništvo stranke ranije danas usvojilo jednoglasno, "pozitivno izjasnilo 245 od 258 prisutnih članova Glavnog odbora". Dačić je kazao da je protiv bilo 11, a dva člana GO su bila uzdržana.

On je rekao da očekuje da će svi organi vlasti koji proističu iz ovakve odluke biti formirani veoma brzo, i rekao da mesto premijera nove vlade Srbije pripada Demokratskoj stranci.

"Znam da ova odluka može izazvati nerazumevanje dela našeg biračkog tela, ali mi ovde ne glasamo za druge, ovo je veliki povratak SPS-a na političku scenu Srbije i prilika za novi početak", rekao je Dačić, i naveo da socijalisti u novoj vladi neće biti "sporedni faktor koji će dozvoliti sprovođenje državne politike suprotne programskim interesima stranke“.

On je potvrdio da su lideri koalicije SPS-PUPS-JS sa liderom DS-a Borisom Tadićem razgovarali o raspodeli ministarskih resora u novoj vladi, ali nije želeo da precizira koja su mesta pripala socijalistima.

Dačić je, kada je reč o kadrovskim rešenjima, jedino potvrdio da je funkcija predsednika Skupštine Srbije pripala SPS-u, i da će večeras na sednici Predsedništva SPS-a biti izabran kandidat za to mesto.

Upitan da li je u razgovorima sa Tadićem bilo reči i o formiranju koalicije na nivou Beograda, Dačić je kazao da vlast u Beogradu nije bila predmet tih razgovora.

"Našom današnjom odlukom će možda biti ispravljena istorijska nepravda prema našoj partiji, koja je nepravedno optužena da je 90-ih bila za izolaciju naše zemlje", reko je Dačić.

On je objasnio da je sa tog stanovišta važno, ne samo iskazano opredeljenje za nastavak evropskih integracija Srbije, već i današnja odluka GO da SPS započne zvaničnu proceduru za prijem u Socijalističku internacionalu, najveću međunarodnu asocijaciju socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka.

Današnje odluke GO SPS-a su, kako je rekao Dačić, donete u interesu države i stranke, a rukovodstvo stranke će, ukoliko se ispostavi da je donelo pogrešnu odluku, snositi odgovornost na sledećem stranačkom kongresu.

"Svi naši ljudi na državnim funkcijama imaće nalog da ih vlast ne pokvari. Nama nije cilj vlast po svaku cenu. Bićemo u vlasti samo dotle dok imamo zajedničku politiku sa Demokratskom strankom, sa kojom smo se dogovorili o formiranju vladajuće većine", poručio je Dačić i objasnio da ta zajednička politika podrazumeva: odbranu Srbije i državnih i nacionalnih interese, evropske integracije, poboljšanje životnog standarda građana, socijalnu pravdu i borbu protiv kriminala i korupcije.

Prema njegovim rečima, odlukom o formiranju vlade sa listom Za evropsku Srbiju, SPS se nije distancirao od svoje prošlosti, već je napravio iskorak ka pomirenju stranaka koje su godinama bile u sukobu.

Dačić je rekao da će SPS i DS narednih dana potpisati dokument kojim će biti precizirani zajednički imenitelji politike koju će sprovoditi buduća vlada.

Ministarska mesta već dogovorena?

Nastavak zvaničnih pregovora koalicije oko Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke, odnosno liste Za evropsku Srbiju, najavljivan je za ponedeljak.

U SPS-u kažu da su zadovoljni dosadašnjim pregovorima i veruju da će dogovor biti brzo postignut. Međutim, još se ne zna ko će imati većinu da formira vlast u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, u dosadašnjim sastancima predstavnika koalicije oko SPS-a i liste Za evropsku Srbiju, većina stvari je već dogovorena - između ostalog, i podela ministarskih mesta.

U SPS-u očekuju da dogovor uskoro bude postignut, ali ne žele da odgovore da li će to značiti i raskid koalicije sa radikalima i DSS-om u Beogradu.

Dok portparol DSS-a Andreja Mladenović smatra da dogovor sa radikalima i socijalistima o formiranju beogradske vlasti još važi i da DSS stoji čvrsto iza njega, u G17 su uvereni da će stranke koje naprave vladu formirati i vlast u gradu, ali ne žele da odgovore ko bi bio treći partner, jer socijalisti i lista Za evropsku Srbiju nemaju dovoljno odbornika.

"Pre više od tri nedelje G17 plus zauzeo je jasan stav o potrebi da se isti sastav vlasti uspostavi i na nivou Republike i na nivou Beograda. Tako da je dogovor oko formiranja gradske vlade sigurno i deo dogovora koji se odnosi na republičku vladu. Ne bi treblao da bude bilo kakve sumnje da sastav vlade u Beogradu treba da odgovara i da će odgovarati onome što bude u Republici“, kaže Vlajko Senić, funkcioner G17 plus. Kako saznaje B92, dogovoreno je da G17 plus dobije šest mesta - potpredsednika vlade i resore ekonomije, NIP-a, telekomunikacija, zdravlja, sporta i omladine i kulture.

Posle sastanka, lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jovan Krkobabić, izjavio je da će pregovori biti nastavljeni u ponedeljak.

Demokratska stranka u pisanom saopštenju navela je da je tema sastanka bila program rada buduće vlade.

U saopštenju se navodi i da su na sastanku usaglašeni programski principi, kao i da će razgovori biti nastavljeni i intenzivirani kako bi Srbija ubrzo dobila stabilnu, socijalno odgovornu vladu. Prema dosadašnjim informacijama, koalicija SPS-PUPS-JS će u novoj vladi imati dva potpredsednička mesta, kao i resore policije, energetike, prosvete i infrastrukture.

Kako javlja agencija Beta, Tadić će u ime Demokratske stranke potpisati koalicioni ugovor sa koalicijom SPS-PUPS-JS, ali će takođe takve sporazume potpisati i sa svim stranakama članicama koalicije Za evropsku Srbiju.

Kako piše beogradska štampa, socijalisti su spremni da sarađuju sa listom Za evropsku Srbiju i na nivou Beograda, ali pod uslovom da u gradskoj vlasti učestvuje i Demokratska stranka Srbije, jer je LDP za SPS neprihvatljiv partner. Opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

Đelić: Očekujem koherentnu vlast

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će veoma brzo biti formirana socijalno odgovorna i proevropska vlada Srbije.

On je u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu rekao da je uveren da će takva vlada postići značajne rezulatate "na polju popravljanja životnog standarda, borbe za Kosovo i u domenu evropskih integracija".

Đelić je rekao i da sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem nije pričao o konrektnim funkcijama i rekao da očekuje koherentan sistem vlasti nasvim nivoima u Srbiji.

"Očekujem koherentan sistem vlasti i na republičkom i na pokrajinskom nivou, i u Beogradu i u Novom Sadu. Taj period političke stabilnosti i koherentnosti na svim nivoima najbolja je garancija da će naša zemlja brzo napredovati“, kazao je Đelić.

SPS: Nismo izdali glasače

Socijalistička partija Srbije nije izdala ni svoje glasače ni predstavnike SRS-a i koalicije DSS-NS otpočinjanjem pregovora o novoj vladi sa listom Za evropsku Srbiju, ocenila je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je navela da njena stranka nije kriva za neuspeh pregovora sa narodnjacima i radikalima. "Nismo mi nikoga izdali. Da su narodnjaci i radikali hteli vladu s nama, napravili bi je i bez izbora", kaže ona.

"Pitajte lidera DSS-a Vojislava Koštunicu i zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića zbog čega su raspisani izbori, kada smo i bez njih imali većinu"", rekla je ona u razgovoru za Večernje novosti.

Prema njenim rečima, jasno je da radikali imaju problema i podela u partiji, kao i da se DSS osipa.

Stojiljković: Vlada do prvih dana jula

"Činjenica da se ušlo u drugu fazu pregovora, da je reč o raspodeli u dobiti u vladi, raspodeli ministarstava i resora, govori da smo ušli u završnicu i da je situacija takva da ćemo imati vladu, po mojoj proceni, do prvih dana jula", rekao je Zoran Stojiljković, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka. On dodaje da je to indikativno, imajući u vidu da je vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, očekujući ovakvu promenu, zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda za 14. jul.

"To ne znači da sam apsolutno siguran da ćemo imati ovakav sastav vlasti i u Beogradu, ali je činjenica da se, pre ili kasnije, koalicione strategije i opredeljenja usaglase i učine koherentnim na različitim nivoima vlasti. Na duži rok nemoguće je da imate na lokalnom nivou drugi sastav vlasti, to je moguće samo u nekim manjim lokalnim samoupravama", kazao je on.

Stojiljković kaže da koalicione vlade jesu problem i da taj posao nikada ne ide lako, ali i da "nijedna od stranaka nema interes da raspiše nove izbore niti imam utisak da će im ti izbori ići u prilog, to je pragmatično razmišljanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: