Prijemni ispit iz srpskog jezika

Budući srednjoškolci polagali su kvalifikacioni ispit iz srpskog ili maternjeg jezika. Forum beogradskih gimnazija zabrinut zbog upisnog sistema, odnosno prepisivanja.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

01:05

Default images

Ispit je u osnovnim školama počeo u 10 sati i trajao 120 minuta, a đaci se bore za 87.000 mesta. Prvi rezultati znaće se 21. juna. Za četvrtak je zakazana provera znanja iz matematike. Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, gostujući u vestima B92, rekao je da je upisni sistem u Srbiji narušen prepisivanjem na prijemnim ispitima.

U gimnazije u Srbiji ove godine moći će da se upiše oko 17.000 učenika, u četvorogodišnje škole oko 43.000, a u trogodišnje 25.000 đaka. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna, a 26. i 27. juna predaju se liste želja sa odabranim školama.

S obzirom na to da se već godinama uspešno bavi sportom, Tijana Marinković, za razliku od većine svojih vršnjaka, nije imala nedoumicu koju srednju školu želi da upiše. "Ja sam želela da nastavim da se bavim sportom i da se školujem. Pa je tako moj izbor sportska gimnazija", kaže Tijana.

Iako bi bilo najbolje da se prilikom donošenja odluke o daljem školovanju deca rukovode svojim interesovanjima i perspektivom, na njih često presudno utiču njihovi vršnjaci, roditelji i mediji.

"Mediji menjaju neke svoje ideje, politike, pa deca dolaze do nekih informacija koje nisu prava slika nekih zanimanja", rekla je Branka Tišma, psihologinja Osnovne škole "Lazar Savatić".

Iako je još uvek najlakše naći posao sa diplomom farmaceutskog i elektrotehničkog fakulteta, već godinama je velika tražnja i za prosvetarima, ugostiteljima i građevinskim i tekstilnim radnicima.

Ipak, često se događa da kandidati nisu obučeni za rad na savremenim mašinama. "Mi imamo na evidenciji veliki broj lica iz tekstilne struke, više hiljada u Srbiji", kazala je Biljana Jelenković-Paspalj iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ipak, mi ne možemo da nađemo radnike za rad na savremenim mašinama, koji najviše traže poslodavci koji dolaze iz inostranstva. Iz našeg obrazovnog sistema jednostavno ne izlaze ljudi sa takvim znanjima. U takvim slučajevima jedino što možemo da uradimo je da organizujemo obuke", kaže ona.

Prema podacima sa tržišta rada, posao, ipak, najteže pronalaze nekvalifikovani radnici i maturanti gimnazija.

"Prijemni ispiti u krizi zbog prepisivanja"

Budućim srednjoškolcima bilo je potrebno manje od dva sata da urade test. Kako su nam rekli, lako su ga rešili i očekuju najbolje rezultate.

Ipak, pojedini su nezadovoljni jer, kako kažu, nisu mogli da prepisuju. No, bilo je i onih koji su bili dovoljno spretni da zavire u tuđi rad, a da ih pri tom ne uhvate.

Upisni sistem u Srbiji je narušen prepisivanjem na prijemnim ispitima, rekao je Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, gostujući u vestima B92.

Taj problem bi se, prema njegovim rečima, rešio izmeštanjem polaganja prijemnih ispita iz osnovne škole u srednju. Takođe, neophodno je sprovoditi zakonski predviđene sankcije, čime bi se kaznili svi koji omogućavaju prepisivanje.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je prošle godine prepisivanje na prijemnim ispitima za upis u srednje škole i gimnazije dostiglo 50 odsto.

Kako se navodi, Ministarstvu prosvete prošle godine upućen je veliki broj prijava i žalbi na neregularnost prijemnog ispita, ali nisu bile izrečene nikakve pojedinačne sankcije.

Izveštaji kontrolora prijemnih ispita su porazni, ističe se u saopštenju i dodaje da su u pojedinim osnovnim školama organizovana posebna odeljenja u kojima nije mogla biti obavljena kontrola.

Bilo je pojedinačnog pokazivanja zadataka, a neki nastavnici učenicima su pisali rešenja na tabli, navodi se u saopštenju.

Prema analizi FBG-a, među 30 najboljih osnovnih škola u Srbiji, po rezultatima ostvarenim na kvalifikacionom ispitu, nema nijedne osnovne škole iz većih mesta u Srbiji, a najuspešnije su bile škole na jugu Srbije, u Preševu, Vranju, Tutinu i Novom Pazaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: