Sukob RATEL-Ministarstvo

Ministarstvo telekomunikacija navodi da je njegova odluka da preuzme sve nadleženosti Republičke agencija za telekomunikacije RATEL pravosnažna, dok RATEL to smatra nezakonitim

Izvor: Beta

Sreda, 18.06.2008.

12:12

Default images

Sukob je inače izbio oko pitanja nadležnosti nad pozivnim brojem 069. Ministarstvo za telekomunikacije saopštilo je da je rešenje o preuzimanju poslova RATEL-a, uključujući i sva ovlašćenja predsednika i članova Upravnog odbora, postalo pravosnažno i izvršno i da se po njemu mora postupiti.

U vezi sa podnetom tužbom RATEL-a Vrhovnom sudu Srbije na rešenje ministra za telekomunikacije, Ministarstvo je istaklo da se neće mešati u rad suda.

RATEL međutim smatra da je nezakonita odluka Ministarstva telekomunikacija da preuzme nadležnosti te agencije na 120 dana.

"Ministarstvo može od Vlade da zatraži da poništi propis koji je doneo RATEL ili da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu njegove zakonitosti, ali nema ovlašćenje da preuzme nadležnost te regulatorne agencije", ocenio je predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović.

Sukob oko broja 069

Ministarstvo telekomunikacija Srbije saopštilo je 13. juna da preuzima poslove RATEL-a zbog toga što ta agencija nije poništila odluku o davanju pozivnog broja 069 Telenoru bez javnog nadmetanja.

U Ministarstvu smatraju da je ta odluka nezakonita, kao i objavljivanje pravilnika o povezivanju javnih telekomunikacionih mreža i o upravljanju planom numeracije za telekomunikacione mreže bez saglasnosti ministarstva.

Ministarstvo se, obrazlažući odluku da preuzme nadležnost RATEL-a, pozvalo na Zakon o državnoj upravi i navelo da je od RATEL-a više puta zatražilo da poništi dva pravilnika i odluku o dodeli pozivnog broja 069.

Radunović smatra da taj zakon ne daje pravo ministarstvu da preuzme nadležnost RATEL-a, već pravo da pokrene proceduru za poništenje ili procenu zakonitosti propisa koje RATEL donese.

Pozivajući se na Zakon o telekomunikacijama i na mišljenje Republičkog sekretarijata iz 2005. godine, Radunović je naveo da je RATEL nezavisna agencija, na koju se ne mogu primeniti propisi o javnim agencijama.

RATEL je 16. juna podneo tužbu Vrhovnom sudu zbog odluke ministarstva da mu privremeno preuzme ovlašćenja.

Član 56 Zakona o državnoj upravi predviđa da ministarstvo ili druga institucija koja ima ovlašćenje da sprovodi nadzor nad javnim agencijama i preduzećima može da preuzme ovlašćenje na najduže 120 dana ukoliko agencija posle višestrukih upozorenja ne počne da obavlja svoj posao "blagovremeno i pravilno".

U slučaju da Agencija donese propis koji nije u skladu sa zakonima, član 57 tog zakona ministarstvu daje ovlašćenje da zatraži da se primena tog propisa prekine i da pokrene procenu zakonitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: