Cvetković premijer, Dačić zamenik?

Kako B92 saznaje, DS je najbliži odluci da mesto premijera ponudi Mirku Cvetkoviću, dok bi mesto zamenika premijera i ministra policije pripalo Ivici Dačiću.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 17.06.2008.

01:13

Default images

Prema poslednjim informacijama, u neformalnim razgovorima demokrata i socijalista oko formiranja Vlade Srbije, posao se polako privodi kraju. Izvor B92 navodi i da bi PUPS mogao da dobije potpredsedničko mesto u Vladi za socijalna pitanja, a tu funkciju obavljao bi Jovan Krkobabić.

Osim toga, SPS-u bi pripala i ministarstva prosvete i infrakstrukture, koja bi vodili Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić. SPS-u bi pripalo i Ministarstvo nauke.

Dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić već je viđen na čelu novog resora – za evropske integracije.

Dinkić: Dogovor pitanje dana

Lider G17 plus i ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da je pitanje dana kada će lista Za evropsku Srbiju formirati vladu sa koalicijom koju predvode socijalisti. On je kazao i da je jedino neizvesno hoće li nova vlada imati isti ili manji broj članova u odnosu na dosadašnju.

"Dogovor zavisi od toga kada će se SPS odlučiti da javno krene u pregovore sa listom Za evropsku Srbiju, a budući da je do sada bilo puno neformalnih razgovora sa koalicijom oko socijalista, verujem da će formalni pregovori biti relativno kratki", izjavio je Dinkić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, "ti neformalni razgovori, koji su vođeni u prethodne dve-tri nedelje, govore o tome da ćemo brzo dobiti proevropsku vladu, koja će do kraja svog mandata uvesti Srbiju u Evropsku uniju".
Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Dinkić je rekao da će nova vlada "pre svega obratiti puno pažnje na brži ekonomski razvoj Srbije, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje životnog standarda, uključujući i borbu protiv siromaštva".

On je za neke javno izražene sumnje o uticaju spoljašnjih činilaca na formiranje nove vlade rekao da su potpuna besmislica, ali je naveo da "Srbija ima perspektivu samo ako krene ka Evropskoj uniji" i da na brzinu ostvarivanja tog cilja "utiče spoljni faktor".

"U ovom trenutku šansa je nula posto da radikali i DSS formiraju vladu, imajući u vidu opredeljenje Jedinstvene Srbije i liste Za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina, dok će lista Za evropsku Srbiju sa koalicijom koju predvodi SPS formirati stabilnu skupštinsku većinu", ocenio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, koalicija koju će predvoditi Demokratska stranka i SPS, "u osnovnom obliku će brojati 128 poslanika, a za evropske zakone i ratifikaciju SSP-a glasaće većina od 142 poslanika".

"Naša većina će varirati od jednog do drugog zakona, a očekujem da će i Liberalno-demokratska partija, kao i oni koji ne budu formalno u našoj koaliciji, podržavati sve proevropske zakone", uveren je Dinkić.

Senić: Dosta toga već dogovoreno

Član Predsedništva G17 plus Vlajko Senić izjavio je da očekuje da veoma brzo bude formirana vlada koalicije Za evropsku Srbiju i stranaka oko Socijalističke partije Srbije, dodajući da je "dosta toga dogovoreno u neformalnim konsultacijama".

"Veoma lako ćemo se dogovoriti o formiranju vlade, ako osnovni princip bude poštovanje snaga stranaka u parlamentu", kaže Senić.

Stranka G17 plus, članica koalicije "Za Evropsku Srbiju", već je odredila svoje kandidate za buduću Vladu Srbije.

Vlajko Senić iz G17 plus navodi i da će sve stranke koje budu činile Vladu imati po jedno potpredsedničko mesto.

Mlađan Dinkić će biti ministar za ekonomiju i regionalni razvoj i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za ekonomiju i infrastrukturu. Tomica Milosavljević biće i dalje ministar zdravlja, a Snežana Samardžić Marković ministarka sporta. Četvrti ministar iz redova G17 plus biće Verica Kalanović ali, kako je Senić naveo, još je ostalo da se definiše za koje će ministarstvo ona biti zadužena. Izbor je sužen i između ministra za kapitalne investicije i minstrastva za sporovđnje NIP-a.

Sve stranke koje budu činile vladajuću koaliciju imaće potpredsednike vlade,a premijera će dati Demokratska stranka, navode u G17 plus.

Nikolić: Još ima prostora za vladu sa SPS-om

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da sve dok socijalisti ne počnu zvanične razgovore sa Demokratskom strankom, ima prostora za sastavljanje vlade SRS-a, DSS-a i koalicije SPS-PUPS-JS.

"Zato poručujem SPS-u, neka ostane da su imali neformalne razgovore sa DS-a, ali kada prvi put budu počeli da izveštavaju o svojim sastancima sa njima, onda je to znak da oni više ne žele da učestvuju u vladi sa SRS-om i za nas je to potpuno zatvaranje vrata od strane SPS-a", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da prihvata i obrazloženje da su to bili neformalni razgovori, ali je poručio socijalistima "neka im je Bog u pomoći ako jednog dana kažu da počinju i formalne sa DS-a".

Zamenik predsednika radikala je rekao da već 15 dana ne učestvuje ni u kakvim razgovorima i da se ništa nije promenilo od dana kada su SRS, DSS i socijalisti vladu sastavli i o njoj se dogovorili.

"Izgleda, međutim, da su istog toga dana otpočeli i pregovori dela rukovodstva SPS-a sa DS-om", kazao je Nikolić i naveo da mu "cinično zvuči" kada čuje izjave predstavnika SPS-a da su to bili neformalni razgovori.

Nikolić je rekao i da ne može i da neće da prihvati da može da postoji stranka koja razgovara o formiranju vlade i sa SRS-om i DS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: