Marković: Za 15 dana vlada DS-SPS

Iako najavljeni za početak nedelje, danas nisu zvanično počeli pregovori DS-a i SPS-a o formiranju nove vlade. Dragan Marković očekuje vladu DS-SPS za dve nedelje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

02:25

Default images

Demokratska stranka čeka da razgovori koje su socijalisti vodili sa radikalima i narodnjacima i formalno budu okončani. Očekuje se da DSS zvaničnu tačku na te pregovore stavi večeras na predsedništvu stranke. Dok se u Beogradu o vladi ništa novo ne zna, u Jagodini nemaju dilema – Dragan Marković kaže da će za dve nedelje biti formirana vlada DS-SPS.

Dok je, kao svaki dobar domaćin, gostio britanskog ambasadora, Dragan Marković Palma najavio je i proevropsku Vladu i to za dve nedelje Marković je kazao da će sutra ili prekosutra početi razgovori sa DS-om i da će brzo doći do dogovora pošto su isti stavovi oko ulaska u EU i socijalnih pitanja. "Mi nećemo uslovljavati DS oko ministarskih mesta, već tražimo da se ispoštuje ono što je koalicija SPS-PUPS-JS tražila u kampanji, a to je nastavak saradnje sa Evropom i bolji materijalni položaj penzionera i svih građana", naveo je Marković u Jagodini, nakon razgovora sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Stivenom Vordsvortom.

On je britanskom ambasadoru rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti se odreći dela svoje teritorije "ni po cenu ulaska u EU".

On je dodao da je stav Velike Britanije da je Srbiji potrebna proevropska vlada kako bi strani investitori bili spremni da ulože svoj kapital u dalji razvoj Srbije.

Ambasador Vordsvort rekao je da nisu tačne informacije pojedinih medija da on i druge zapadne diplomate utiču na formiranje vlade Srbije, navodeći da on "nema način da natera ljude da urade nešto, već da može samo da da svoje mišljenje".

Proevropsku vladu očekuje i nemački ambasador Volfram Mas, koji je danas posetio Niš.

DSS: Narednih dana o pregovorima s SPS-om

Iako je prošle nedelje funkcioner DSS-a Zoran Lončar rekao da su pregovori sa socijalistima završeni, a Dragan Šormaz to još slikovitije ponovio danas, uz ocenu da je "SPS narodnjake napravio budalama", portparol DSS-a Andreja Mladenović konačnu odluku ostavlja za predsedništvo stranke. Toliko različiti pristupi u tumačenju sudbine pregovora sa radikalima i SPS-om za Mladenovića nisu pokazatelj podela u redovima narodnjaka.

Mladenović je rekao da će Predsedništvo DSS-a odluku doneti analizirajući sve događaje prethodnih nedelja i "tok razgovora i pregovora".

Od koalicije oko SPS-a još nije stigao nikakav odgovor povodom pravne analize Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom koju je napravio DSS, izjavio je Mladenović i dodao: "Verovatno još razmatraju našu analizu, pa će nakon toga uslediti odgovor." A potpredsednik DSS-a Dragan Šormaz rekao je da je Demokratska stranka Srbije spremna da ide u opoziciju, "pošto smo ispali budale zbog pregovora sa socijalistima, koji su sve vreme sedeli na dve stolice".

"Iznenadili su me socijalisti jer su nama iza leđa vodili nezvanične razgovore, mimo očiju javnosti, sa Demokratskom strankom. Posle svega spremni smo da budemo opozicija i nećemo se uzdržavati od kritike kad je u pitanju nova vlada", izjavio je Šormaz za frankfurtske "Vesti".

"Pa, onda mi ispadosmo budale jer pregovaramo zvanično. Znalo se šta nudimo, za šta se zalažemo, a oni pregovaraju tako da javnost pojma nema o čemu se radi. Time se samo potvrdilo da su negativne priče tačne ", dodao je on.

On navodi da se radi o pričama o trgovini, kupovini, tajkunima i parama. "Takva vlada neće biti dobra za Srbiju. U stvari, u celoj situaciji nisu tu krivi ni Boris Tadić, a ni Ivica Dačić", rekao je potpredsednik DSS-a, dodajući da su krivci američki i britanski ambasador.

Pregovori ulaze u završnu fazu?

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić očekuje da će nova republička vlada biti formirana nakon što zvanično budu okončani pregovori radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko socijalista.

Razgovori socijalista i demokrata, navodi Tadić, biće brzi i efikasni. Međutim, lider demokrata nije želeo da precizira koliko bi mogli da traju.

A savetnik predsednika Srbije za medije Nebojša Krstić, gostujući u emisiji Utisak nedelje na TV B92, ocenio je da je za Srbiju i njene građane najbolje da se formira vlada liste Za evropsku Srbiju i socijalista.

"SPS ima jedinu perspektivu da sa listom Za evropsku Srbiju formira vladu koja će trajati četiri godine, nakon čega će svojim biračima jasno moći da kaže šta su uradili, a šta ne", rekao je Krstić.

On je naveo da ta lista očekuje da SPS kaže da je kraj pregovora sa radikalima i narodnjacima i da onda oni otpočnu razgovore kako bi se vlada što pre formirala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: