Protest zbog životinja u cirkusu

Tri nevladine organizacije održale su u Beogradu miran protest protiv korišćenja životinja u cirkusima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

01:34

Default images

Aktivisti su, ispred cirkusa "Korona" na Zemunskom keju, kod hotela Jugoslavija, zahtevali od nadležnih da se odmah zatvori taj cirkus i da se donese gradska odluka kojom će se zabraniti rad svim cirkusima sa životinjama.

Predstavnici nevladine organizacije "Sloboda za životinje" navode da je cirkus "Korona" dobio dozvolu, pod uslovom da u programu ima dresirane životinje, ali samo konje i pse.

Prema njihovim rečima, problem je u tome što se u reklamama za cirkus mogu videti i tigrovi i leopardi.

"To je putujući cirkus, koji u svom programu koristi životinje kao učesnike u tačkama, a to su, uglavnom, divlje životinje, kojima nije u prirodi da preskaču obruče niti da igraju", kazala je Olivera Stojković, Nezavisni aktivisti Srbije.

Sa druge strane, organizatori cirkusa "Korona" kažu da nemaju tačke sa divljim životinjama.

Iz organizacije za zaštitu životinja navode i druge probleme sa kojima su suočene životinje u našoj zemlji.

"Velike zemlje lagano ukidaju cirkuse i onda imate životinje iz Velike Britanije, Danske, Kine... koje dolaze sa cirkusima u našu zemlju. Te zemlje svoj problem guraju u našu zemlju", kaže Dejan Ljubičić iz udruženja "Sloboda za životinje".

Aktivisti su apelovali na gradske vlasti i na predstavnike svih opština u Srbiji da na svojoj teritoriji zabrane rad takvim cirkusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: