EU dan posle irskog "ne"

Žoze Manuel Barozo izjavio je da ostale članice EU treba da nastave sa ratifikovanjem Lisabonskog sporazuma, uprkos tome što je odbačen na referendumu u Irskoj.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.06.2008.

02:44

Default images

"Smatram da je sporazum živ i da sada treba da pokušamo da pronađemo rešenje", rekao je predsednik Evropske komisije na konferenciji za štampu u Briselu. Od ukupno 27 država članica EU do sada je 18 nacionalnih parlamenata ratifikovalo tekst sporazuma, a osam tek treba da ga ratifikuje, među kojima i parlamenti Velike Britanije, Holandije i Italije.

Podsetivši da su sporazum potpisali šefovi država ili vlada svih 27 članica EU, Barozo je rekao da će se o budućnosti sporazuma razgovarati na samitu EU, koji treba da bude održan iduće sedmice u Briselu.

Barozo je naveo da je pozvao irsku vladu da objasni motive koji stoje iza današnjeg "ne" na refendumu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel su, u zajedničkom saopštenju, naveli da su "uvereni da su reforme sadržane u Lisabonskom sporazumu neophodne za demokratskiju i efikasniju Evropu".

Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je ocenio da irsko "ne" predstavlja ozbiljan korak nazad, ali da je sporazum potreban i da treba nastaviti proces ratifikacije.

Irski premijer: Nema brzih rešenja

Irski premijer Brajan Kauen zatražio je da se da vreme za nalaženje izlaza iz problem nastalim odbacivanjem Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj, i naveo da nema "brzih rešenja" za nastalu situaciju.

"Ovo neće biti lako rešeno. Mi sada nećemo žuriti. Treba da stanemo i da vidimo šta se desilo i zašto, i da se konsultujemo naširoko u zemlji i sa našim evropskim partnerima", rekao je Kauen posle objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma.

"Rezultat donosi dosta nesigurnosti i tešku situaciju. Nema brzih rešenja", rekao je Kauen novinarima. On je naveo i da "prihvata i poštuje odluku irskog naroda" ali da će sa drugim liderima EU razmatrati sledeće nedelje kako da spreče da propadne više godina diplomatskog rada koliko je trebalo da se dođe do Ugovora kojim se reorganizuje Evropska unija.

Kauen je izbegao da odgovori direktno na pitanje da li ovo znači da je Ugovor propao.

"Želim da jasno dam do znanja našim evropskim partnerima da Irska apsolutno ne želi da zaustavi napredak Unije koja je bila najveći pokretač mira i prosperiteta u istoriji Evrope", rekao je Kauen.

Novi plan EU da modernizuje svoje institucije i pojednostavi donošenje odluka u proširenom sastavu od 27 zemalja članica, do sada je ratifikovalo 18 zemalja EU.

Da bi Ugovor stupio na snagu 1. januara 2009, kao što je planirano, potrebno je da ga prethodno ratifikuje svih 27 članica EU.

Irsko odbijanje reformističkog Ugovora EU dovodi u pitanje taj dokument i stvara novu krizu poverenja unutar Unije, navodi agencija Rojters i ocenjuje da su druge zemlje članice odlučne da nastave sa njegovom ratifikacijom.

Petering: Potrebne "hladne glave"

Predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering pozvao je na "očuvanje hladne glave" nakon neuspeha Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj.

Hans-Gert Petering, predsednik Evropskog parlamenta, pozvao je sve lidere država članica EU da na Evropskom savetu, koji će iduće nedelje biti održan u Briselu, jasno izraze svoje mišljenje i predloge za rešenje novonastalog položaja. "Za sve koji žele više demokratije, veću efikasnost, jasnost i preglednost usvajanja odluka u EU, naravno da je veliko razočarenje činjenica da većinu Iraca nije bilo moguće ubediti u nužnost tih reformi. Uz to, ne smemo zaboraviti da je EU prošla već brojne krize i teška vremena. I danas treba da sačuvamo treznu glavu", rekao je Petering.

On je kazao i da odbacivanje teksta Lisabonskog ugovora u jednoj od država članica EU ne sme da znači da su uspešne ratifikacije tog ugovora u preostalih 18 država članica prestale da važe.

"Ratifikacije u drugim članicama EU, isto tako, treba poštovati, kao i rezultat irskog glasanja. Zato, moraju države, koje ugovor još nisu ratifikovale, da nastave sa postupkom ratifikacije", rekao je Petering.

"Irska vlada će morati, zajedno sa evropskim partnerima, da pripremi predloge kako izaći iz ovog položaja", rekao je Petering, navodeći i da će sastanak šefova država i vlada, koji će se održati naredne nedelje u Briselu, morati da posveti pažnju situaciji nakon referenduma u Irskoj i da da irskoj vladi mogućnost da predstavi svoju analizu rezultata i predloge rešenja.

"Zato, u miru treba razmisliti kako napred", kazao je Petering, ocenjujući da je reforma EU potrebna državljanima i državljankama, kao i za demokratiju i preglednost same EU.

"Nadam se da će nam uspeti da blagovremeno nađemo rešenje, tako da reforme počnu da važe još pre evropskih izbora 2009. godine", rekao je Petering.

Janša: Predsedništvo žali zbog rezultata

Slovenački premijer i predsedavajući EU Janez Janša saopštio je da slovenačko predsedništvo EU duboko žali zbog rezultata referenduma u Irskoj. "Uprkos tome, poštujemo demokratsku volju irskih birača", naveo je Janša.

Janša je najavio da će se iduće nedelje sastati šefovi država i vlada država članica EU, na zasedanju Evropskog saveta u Brišelu.

Tom prilikom će Janša, kako najavljuje u svojoj izjavi, zamoliti irskog premijera da objasni razloge zbog kojih su Irci odbacili Lisabonski ugovor.

"Razgovaraćemo o situaciji i potražiti načine kako napred", rekao je Janša.

Janša podseća i da je do sada Lisabonski ugovor ratifikovalo dve trećine država članica EU, kao i da je ovaj ugovor nužno potreban, zato da bi Evropa bila efikasnija, demokratskija i preglednija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: