Suspendovan zbog prijave Tompsona?

Uprkos pisanju Jutarnjeg lista, šef hrvatske policije negira da suspenzija inspektora Josipa Gašparca ima veze s kontroverznim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom.

Izvor: FoNet

Sreda, 11.06.2008.

10:27

Default images

Jutarnji list piše da je dugogodišnji inspektor zagrebačke policije suspendovan jer je podneo prijavu protiv Marka Perkovića i nepoznatih osoba koje su nosile ustaška obeležja na nedavnom koncertu Tompsona u Zagrebu. Međutim, šef policije Marijan Benko kaže da suspenzija nema nikakve veze sa tom prijavom, a da su u toku istražne radnje protiv osoba.

Šef policije je rekao da je inspektoru Gašparcu suspenzija izrečena "zbog niza prekršaja u obavljanju svog posla", navodeći, pored ostalog, "drsko i vulgarno ponašanje", samovoljno napuštanje sastanka, slanje neprimerenih SMS poruka kolegama, samovoljno korištenje službenih sredstava van radnog vremena, odbijanje naredbi....

Banko je priznao da se takvo neprimereno ponašanje dogodilo na sastanku održanom u policiji pošto je Gašparac prijavio Tompsona, pozivajućji se na Krivični zakon Hrvatske i njegove odredbe o širenju nacionalne i verske mržnje.

Dodao je i da je Gašparac stalno kasnio na posao, da je izgubio službeni pištolj i da je skrivio saobraćajnu nesreću, navodeći da je taj inspektor "1996, 1999. i 2000. dobio lakše disciplinske mere, a po današnjem Zakonu o policiji sada mora da usledi teža disciplinska mera i udaljavanje s posla".

Šef policije je takođe rekao da je inspektor Gašparac pogrešio i zato što je prijavu protiv Marka Perkovića Tompsona podneo pre analize sa Državnim tužilaštvom, što nalaže protokol.

"Nakon što je izvršena analiza sa Državnim tužilaštvom i kriminalističkim odeljenjem, pokazalo se da nema elemenata za kaznenu prijavu kako ju je napisao suspendovamni inspektor, jer nisu našli osnove za nanošenje štete ugledu Hrvatske", objasnio je Benko.

Šef hrvatskih policajaca je rekao i da službeni poziv za razgovor sa Tompsonom nije poslat jer "nije bilo razloga za to" i da se zbog toga Perković nije ni pojavio u policiji i dao izjavu.

Benko je ipak potvrdio da su "u toku" istražne radnje o navodnim ustaškim simbolima koje je nosio deo publike na koncertu u Zagrebu, kao i istraga protiv osoba za koje se sumnja da su pevale neprimerene pesme i da policija i dalje prikuplja dokaze protiv njih.

Nakon završetka istražnog postupka, rekao je, te će osobe, ukoliko se otkrije njihov identitet, biti procesuirane, ali nije želeo da otkrije da li je poliicija uspela da identifikuje neku od tih osoba.

Pisanje novina

A kako piše Jutarnji list, u obrazloženju prijave koju je podneo Gašparac, pored ostalog stoji da su neki tekstovi izvedenih pesama na koncertu kod većeg broja posetioca "izazvali porive kojima se prema drugim nacionalnim manjinama iskazuje mržnja s pozivima na ubistvo", a kao dokazi navode se snimci objavljeni u većem broju medija.

Gašparac je odmah po saopštavanju odluke o suspenziji, 6. juna, čije pisano obrazloženje nije dobio, morao predati policijsku značku, službeno oružje i napustiti radne prostorije.

Usmeno mu je rečeno da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak "zbog teže povrede radne discipline i nedoličnog ponašanja u službi i izvan službe".

Kako u tekstu u Jutarnjem listu piše predsednik Jevrejske zajednice Hrvatske Slavko Goldštajn, Gašparac i bez detaljnijeg obrazloženja sasvim tačno zna zašto je suspendovan - 2. juna je županijskom državnom tužiocu napisao krivičnu prijavu protiv Tompsona.

U skladu sa propisanom procedurom, Gašparac je prethodno obavestio svog neposrednog nadređenog da će napisati takvu prijavu, a zatim je, po nalogu svog načelnika, obavio konsultacije sa zamenicom državnog tužioca i, uz potpis svog neposredno nadređenog službenika, uputio policijskoj stanici Črnomerec zahtev da se osumnjičenom Perkoviću uruči službeni poziv za informativni razgovor.

Iz te policijske stanice je, međutim, javljeno je "da su prestali neposredni razlozi, pa poziv za informativni razgovor Perkoviću ne treba da se uruči. Takav nalog je, navodno, inicirao zamenik načelnika zagrebačke policije, navodi Goldštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: