Protest tibetanskih izbeglica

Više stotina tibetanskih izbeglica, obučenih u tradicionalne zelene uniforme kineskih vojnika, protestovalo je u glavnom gradu Nepala protiv kineske vlasti na Tibetu.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

17:18

Default images

Naoružani vodenim pištoljima kojima su "farbali u crveno" jedni druge, skupljali su se iz raznih delova grada pred kineskim konzulatom u Katmanduu, uzvikujući parole protiv Kine i za nezavisnost Tibeta. Policija je pred ambasadom, kako se navodi, privela više od 200 demonstranata, a potom ih prebacila u prihvatne centre.

Kako navode agencije, neki od policajaca izjavili su da će oni uskoro biti oslobođeni, jer ne mogu dugo da ih drže i hrane.

Današnjem simboličnom protestu u Katmanduu pridružilo se oko 200 budističkih monaha i časnih sestara.

Tibetanci u Nepalu žive sa statusom izbeglica od 1959, gde su prebegli posle neuspeha pobune protiv Kine. Nepal im je omogućio da ostanu kao izbeglice, ali im je zabranio antikineska okupljanja i bilo kakve političke aktivnosti, što Tibetanci uglavnom ne poštuju.

Posle kratke obustave, na zahtev tibetanske vlade u egzilu - u znak pijeteta prema žrtvama katastroflanog zemljotresa u Kini - protesti su nastavljeni prošle nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: