Nikolić: SRS za SSP, uz deklaraciju

Radikali će glasati za ratifikaciju SSP, ukoliko uz taj sporazum bude usvojena posebna deklaracija kojom se on tumači, izjavio lider SRS-a Tomislav Nikolić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 07.06.2008.

10:43

Default images

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju služi kao izgovor za problem i ja završavam projekat kojim nudim izlazak iz ćorsokaka", rekao je potpredsednik SRS-a za "Dojče vele". On je rekao da namerava da Skupštini predloži da na dnevni red stavi potpisani sporazum, uz deklaraciju kojom se ona izjašnjava "kako tumači određene članove sporazuma".

Na pitanje novinara nemačkog radija da li to znači da će poslanici SRS glasati za ratifikaciju SSP, uz tu deklaraciju, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Taj modalitet je prihvatljiv za Srbiju. Tu Srbija kaže: Da, želimo u Evropu, i dobro je što nam vi ovim sporazumom, kako mi to tumačimo, garantujete da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije", rekao je Nikolić.

"Trenutak u kome se danas nalaze pregovori o formiranju nove Vlade Srbije je delikatan i preloman. Mislim da će ubrzo sve maske pasti i da će se pokazati ko je šta u kampanji govorio, a šta je planirao da uradi. Ima onih koji su govorili ono što će i da urade, tu mislim na SRS. Ima onih koji nisu bili definisani, pa i ne mogu da ih optužujem da su bilo koga prevarili i tu mislim na DSS. A ima onih koji su bili definisani i najverovatnije prevarili građane Srbije, a tu mislim na DS i SPS", kaže lider radikala.

"SPS je stvarala koaliciju za koju je u kampanji bilo jasno da želi da se bori za ponos građana Srbije, koji je bio uništen od strane DS, a onda se ispostavilo da u svojoj koaliciji imaju stranku koja će ići sa DS-om u koaliciju. Ja sad čekam reakciju Ivice Dačića, da li će im uskratiti mandate ili je sve to bila farsa da bi SPS obezbedio glasove DS, preko birača koji su protiv DS", rekao je Nikolić.

"Više ne prihvatam izjave gospodina Dačića da pregovara sa nama, ali je otvoren i za pregovore sa DS. Ili će praviti sa nama Vladu ili sa DS. Ja prihvatam da on može da ide sa kim hoće, to može biti i prevara i obmana građana, možemo sumnjati i u legalitet, ali za mene je svetinja 126 poslanika koji će izabrati Vladu", rekao je on.

Zamenik predsednika SRS komentarisao je i jučerašnju izjavu predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Nikolić je rekao da mu je Marković u razgovoru pre te izjave rekao da ne želi u vladu sa predsednikom DSS-a Vojislavom Koštunicom.

"Znači, ja sam taj njegov stav saznao nekoliko sati pre nego što ga je on izrekao javno. Ali to samo govori o njemu. Ni jednog časa nije mislio da bude u ovoj koaliciji", rekao je Nikolić.

Radikali pozivaju SPS da se “iskreno izjasni”

Srpska radikalna stranka pozvala je Socijalističku partiju Srbije da se "u najkraćem mogućem roku" iskreno izjasni sa kim želi u koaliciju za formiranje vlade i kako vidi budućnost Srbije, prenosi Tanjug.

U saopštenju SRS navedeno je da ta stranka smatra da "u procesu formiranja vlade svi partneri moraju da budu iskreni u nameri da se formira vlast poštenih ljudi koji će biti odgovorni za nacionalni i ekonomski oporavak Srbije".

Radikali navode da su ušla u razgovore o formiranju parlamentarmne većine sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i SPS - om "u skladu sa interesima građjana Srbije i boljeg života i sigurnije budućnosti zemlje".

U saopštenju je navedeno da SRS podseća rukovodstvo socijalista da su "bezbroj puta do sada saopštili da nikada neće formirati skupštinsku većinu sa Nenadom Čankom i Vukom Draškovićem".

"Ako je došlo do promena u stavu SPS po tom pitanju, bilo bi dobro da odmah obaveste javnost, ali i sve stranke sa kojima su već ušli u pregovore o formiranju vlade", poručili su iz SRS.

Srpska radikalna stranka ocenila je i da je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić na današnjoj sednici Glavnog odbora te stranke "pokazao da nema nikakvu političku ideju i principe, već da ga samo zanima vlast po svaku cenu".

"Celu izbornu kampanju predsednik DS-a je posvetio borbi protiv onih koji su upravljali Srbijom devedesetih, a danas je spreman sve to da zaboravi samo zbog golog opstanka na vlasti", smatraju radikali.

Protest "Svetlo u Beogradu"

Ispred Skupštine grada sinoć održan je protest "Svetlo u Beogradu" u organizaciji Srpske radikalne stranke zbog odluke da se konstitutivna sednica Skupštine Beograda održi 14. jula.
Aleksandar Antiæ, Aleksandar Vuèiæ (FoNet)
Učesnici protesta, svećama i svetiljkama, osvetlili su zgradu Skupštine, kako bi, na simboličan način pokušali da osvetle one koji, kako smatraju, ruše demokratiju.

Na protestu ispred Skupštine grada, na kojem su se okupile pristalice radikala, DSS-a i SPS-a, ponovo je zatraženo od v.d. gradonačelnika Zorana Alimpića da promeni svoju odluku o održavanju konstitutivne sednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: