Presečen virtuelni lanac piraterije

U Kraljevu su uhapšene dve osobe osumnjičene za organizovanje rasturanja piratskih filmskih, muzičkih, softverskih i drugih autorskih dela.

Izvor: B92

Sreda, 04.06.2008.

13:00

Default images

Policija je tu akciju izvela u koordinaciji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal. "To je prvi put na teritoriji Srbije da je presečen nelegalni virtuelni kanal distribuiranja piraterije u obimu koji daleko prevazilazi fizičku pirateriju", ističe se u saopštenju MUP-a.

Piratski materijal distribuiran je putem Interneta, sa FTP servera, i tako omogućeno korišćenje tih sadržaja svim korisnicima koji su ovakve nezakonite usluge plaćali.

Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo "neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava", uhapšeni su organizator Željko Jovanović i Slobodan Milenković.

Oni su osumnjičeni da su od 2005. do danas, putem bežične Internet mreže pod nazivom Ekskalibur (Excalibur), koju na teritoriji Kraljeva i Mataruške Banje održava osumnjičeni Jovanović, sa FTP servera koji se nalaze u njegovoj kući u Ribnici, neovlašćeno distribuirali više hiljada različitih autorskih dela (muziku u formatu mp3, filmove u formatu divx, računarske programe, elektronske knjige i dr).

Oni su tako, uz novčanu nadoknadu, omogućili korisnicima pristup navedenim serverima radi preuzimanja neovlašćeno pribavljenih autorskih dela. Među različitim sadržajima bili su najnoviji računarski programi, filmski i muzički hitovi i računarske igrice.

MUP nastavlja rad na utvrđivanju svih činjenica i identifikaciji svih osoba "vezanih" za taj slučaj, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navedeno je u saopštenju.

Republičko tužilaštvo je na osnovu novog zakona prošle godine imenovalo Lidiju Komlen-Nikolić za posebnu tužiteljku Odeljenja za visokotehnološki kriminal, sa mandatom od četiri godine.

Prošle godine, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala je imalo 86 predmeta kiber ili sajber-kriminala, kojim su bili obuhvaćene 103 osobe, a podneto je 11 optužnica.

Prema podacima Republičkog tužilaštva, lane je počinjeno 85 krivičnih dela protiv intelektualne svojine, sedam protiv bezbednosti računarskih podataka i 10 protiv imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: