"Stabilno Kosovo i evrointegracije"

Evropska unija je uverena da "stabilno, demokratsko i multietničko Kosovo" ima perspektivu evrointegracija, izjavila je evropska komesarka Benita Ferero-Valdner.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2008.

10:11

Default images

Komesarka EU za međunarodne odnose i politiku susedstva u intervjuu "Rosijskoj gazeti" rekla je da i druge zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu evropske integracije i da EU planski radi na tome da se ta perspektiva realizuje.

Na pitanje da li je moguće da "EU zauzme zajedničku poziciju o pitanju nezavisnosti Kosova", Benita Ferero-Valdner je rekla da je "pozicija EU prema Kosovu jasno formulisana tokom prilično dugog vremena".

"Stabilnost u tom regionu je u interesu EU i svih oni koji žele da privuku direktne strane investicije na Balkan, ali više od svega, onih koji bi želeli da se dugogodišnji konflikt u tom regionu završi", rekla je ona.

Benita Ferero-Valdner je rekla da je širenje Unije na centralnu, istočnu i južnu Evropu bio veliki uspeh spoljne politike EU i da je dalo veliki doprinos međunarodnoj stabilnosti.

"Nove zemlje članice EU uspešno su se transformisale u demokratske države sa razvijenom tržišnom privredom. Pri tom je EU u celini imala pogodnosti od tog dinamičnog rasta u Evropi. Isti proces počeo je sada na zapadnom Balkanu", rekla je ona.

Upitana da li će za Kosovom i druge mnogobrojne nepriznate države aktivnije tražiti za sebe nezavisnost, navela je da je "Kosovo jedinstven slučaj, s obzirom na njegovu specifičnu istoriju tokom proteklih decenija".

"Ne mislim da je umesno sada povezivati jedan konflikt s drugima. Umesto toga, treba da pokušamo da nađemo uzajamno prihvatljiva rešenja tih problema putem pregovora za sve strane ", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: