Nikolić: Bez poništavanja SSP-a

Zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić rekao je, posle sastanaka sa socijalistima i narodnjacima, da neće biti "nekog grubog, brutalnog poništavanja" SSP-a.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 29.05.2008.

14:34

Default images

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da će nova vlada pregovarati o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i tražiti da se ubaci amandman sa rečenicom da je Kosovo u Srbiji.

"Mi smo u kampanji rekli da će se o tome Skupština izjasniti, što je za socijaliste dovoljno, a pročitao sam izjave iz Demokratske stranke Srbije da oni neće ići na poništavanje, već u razgovore o njegovoj delimičnoj izmeni, u skladu sa pravilima koje EU poštuje, kada su u pitanju druge države", rekao je Nikolić.

Lider radikala očekuje da će za nekoliko dana biti rešene sve nedoumice o saradnji između stranke na čijem je čelu, Demokratske stranke Srbije i koalicije oko SPS-a, o uslovima za formiranje nove vlade.

Iako Nikolić kaže da će radikali oformiti skupštinsku većinu, ni demokrate ne odustaju od tvrdnji da će upravo oni imati najmanje 126 poslanika. Nikolić najavljuje da je formiranje koalicije na republičkom nivou gotovo sigurna stvar.

Ostalo je nerešen samo zahtev PUPS-a o povećanju penzija, ali lider radikala očekuje da ćei to pitanje biti rešeno za nekoliko dana

"Ukoliko stručnjaci koje smo odredili utvrde da je u budžetu moguće i do kraja godine ispuniti ono što je dogovoreno oko povećanja penzija, a i za naredni period što će biti regulisano zakonom, onda PUPS nema nikakav dodatni zahtev, a već ima tome nedelju dana kako Koštunica, Dačić i ja, kao predsednik SRS-a, nemamo između sebe ničega što bi nas razdvajalo", rekao je Nikolić.

Iako je na sastanku bilo reči i o kadrovskim rešenjima, radikali, narodnjaci i socijalisti nisu se konačno dogovorili o tome.

Ipak, neki resori su jasno podeljeni, rekao je Tomislav Nikolić, ali nije želeo da pominje imena. Međutim, neke pozicije su potpuno jasne.

"Ako Vojislav Koštunica bude predsednik Vlade, ja ću biti predsednik Skupštine", najavljuje Nikolić.

Tri nedelje posle izbora, Demokratska stranka i dalje govori samo o neformalnim kontaktima o formiranju Vlade. I pored toga, funkcioner demokrata Dragan Đilas veruje da se na to neće dugo čekati.

"Ne znam kada ćemo dobiti novu vladu, ja se nadam da ćemo dobiti što pre i da nećemo imati situcaiju kao prošle godine koja je trajala mesecima. Mislim da je jako dobro što oni ljudi koji su prošli put pravili to da nam traje 90 dana, ovog puta neće biti u toj novoj vladi, ja vam to garantujem", rekao je Đilas, a opširnije o očekivanjima demokrata kada je u pitanju formiranje nove vlade možete čitati u posebnoj vesti.

Inače, danas su o formiranju Vlade Srbije razgovarali lideri SRS-a DSS-a, SPS-a i PUPS-a, dok prvi čovek Jedinstvene Srbije nije mogao da dođe jer, kako je rečeno, "ima goste iz Grčke".

EU: Nemoguće promeniti SSP

Pravno i tehnički je neprihvatljivo rešenje koje pominje Demokratska stranka Srbije da se nova nacionalna vlada dogovori sa Briselom da se Sporazum o stabilizaciji dopuni stavkom da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, prenose funkcioneri Evropske unije.

Ambasador Slovenije u Beogradu, rekao je za B92 da bi to značilo ponovno pokretanje procesa u koji je već uloženo mnogo truda i napora kako bi se prvo parafirao a zatim i potpisao.

"Po mom mišljenju, to produžava ceo proces jer ipak treba opet razgovarati sa 27 zemalja jer SSP je sporazum između Srbije i 27 evropskih zemalja. Trebaće ponovo dogovora, i to može da odugovlači i prolongira ono vreme da Srbija postane kandidat kada je Evropska unija u pitanju", objašnjava Luci.

Dačić: Razgovarano o zahtevu PUPS-a

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je tema današnjeg sastanka lidera radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko njegove stranke bio zahtev PUPS-a da se garantuje realno ostvarivanje principa socijalne pravde, koji se tiče društvenog statusa i socijalno-ekonomskog položaja penzionera.

"Na sastanku je dogovoreno da se uradi analiza, kako bi bilo potpuno jasno da li je moguće realizovati programske stavove PUPS-a", rekao je Dačić.

On je najavio da će u narednim danima tema sastanaka biti i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, na čemu posebno insistira koalicioni partner SPS-a Jedinstvena Srbija.

Ranije je lider JS Dragan Marković Palma najavio da ta stranka neće podržati poništavanje SSP, već da će, naprotiv, glasati za njega.

Krkobabić: Da li postoji materijalna osnova

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je jedina tema današnjih razgovora SRS, koalicije DSS-NS i koalicije okupljene oko SPS, bio zahtev PUPS-a da se utvrdi da li postoji materijalna osnova za program socijalne pravde i njegovu realizaciju.

Krkobabić je rekao da će razgovori biti nastavljeni kada se pripremi analiza tog zahteva.

"Ako oni tome mogu da izađu u susret, u redu, ako ne, razgovaraćemo dalje", kazao je Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: