Mesić i Sanader o izjavi Jeremića

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader ponovo su osudili izjave šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića o krivici Hrvatske za etničko čišćenje Srba.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2008.

15:46

Default images

Bilo bi dobro da ministar i njegovi savetnici prouče što se događalo u ratu u Bosni i Hercegovini, delom i u Sloveniji i na Kosovu, rekao je Mesić.

"Zna se ko je bio agresor i ko je počinio najveće zločine, a zna se da je Miloševićev režim imao ratni plan za uzimanje tuđih teritorija i proterivanje nesrpskog stanovništva s njega kako bi bio etnički čist", izjavio je Mesić, dodajući da Hrvatska nije imala plan da osvaja Srbiju ili bilo čiju teritoriju, već je samo branila svoju teritoriju.

Žrtva te politike je i deo Srba koji je otišao s Miloševićevom vojskom, i oni moraju doći do katarze, kao što je to i Nemačka morala nakon Drugog svetskog rata, smatra hrvatski predsednik, dodavši da je bilo ratnih zločina i na hrvatskoj strani, ali da su to "ekscesi" kojima se u Hrvatskoj sudi.

Sanader je poručio da bi bilo bolje da se vlada Srbije što pre formira i da "izvede Srbiju iz prošlosti u budućnost", dodavši da Hrvatska Srbiji želi svako dobro i da će joj pomoći u tome.

Mesić i Sanader su juče odbacili Jeremićevu izjavu izrečenu na ministarskom skupu Jadransko-jonske inicijative održane u utorak u Zagrebu, da bi Srbija i Hrvatska trebalo zajedno da predvode region prema članstvu u Evropskoj uniji, ostavljajući iza sebe tragedije kao što je razaranje Vukovara i etničko čišćenje više od četvrt miliona hrvatskih Srba za vreme "Oluje".

Šef srpske diplomatije je sinoć odbacio kao potpuno neprimerne reakcije najviših zvaničnika Hrvatske o činjenici da je bilo etničkog čišćenja Srba u vreme vojne akcije "Oluja".

Jeremić je podsetio da je Vlada Hrvatske "uhapsila i izručila haškom sudu generala Antu Gotovinu", jednog od komandanata hrvatskih oružanih snaga u vreme akcije "Oluja", u avgustu 1995. godine.

"Hrvatska vlada je uhapsila i izručila generala Gotovinu da bi odgovarao za ovakvu optužbu, i više je nego jasno da kada je više od 250.000 ljudi jedne nacionalnosti živelo negde, a posle neke vojne operacije ih tamo nema, da je izvršeno etničko čišćenje", rekao je on.

Jeremić je naglasio da "u Hrvatskoj danas živi skoro četvrt miliona Srba manje nego što je živelo pre početka operacije 'Oluja' i da se nije libio da tu činjenicu iznese u Zagrebu".

Jeremić je podsetio i da su bilateralni odnosi dve države opterećeni time što je Hrvatska odlučila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, čime je ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: