Mugabe preti ambasadoru SAD

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zapretio je da će proterati američkog ambasadora u Harareu DŽejmsa Mekgija zbog mešanja u unutrašnje stvari zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

19:34

Default images

"Ako nastavi da ovako postupa, isteraću ga iz zemlje", rekao je Mugabe na skupu kojim je otvorio svoju predizbornu kampanju za drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabvea, 27. juna.

Mugabe je optužio Mekgija da je naložio lideru opozicije Morganu Cvangiraiju da se vrati u Zimbabve i predvodi opoziciju.

"Kada je američki ambasador rekao Morganu da se vrati, on se trčeći vratio", rekao je predsednik Zimbabvea.

Cvangirai, koji tvrdi da je osvojio najviše glasova u prvom krugu izbora 29. marta, vratio se juče u domovinu nakon šest nedelja provedenih u inostranstvu.

On je otišao iz zemlje ubrzo nakon prvog kruga izbora kako bi upozorio svet na nasilje u Zimbabveu. Pokušao je da se vrati u zemlju 17. maja, ali je odustao, pošto ga je njegova stranka, Pokret za demokratske promene, upozorila da postoji vojna zavera da se on ubije.

Mugabe je ismejao tvrdnje da je planiran atentat na Cvangiraija.

"Cvangiraji jurca okolo govoreći ljudima da je želim da ga ubijem... Ja čak nemam ni luk i strelu", rekao je 84-ogodišnji Mugabe, koji je na vlasti od proglašenja nezavisnosti Zimbabvea od britanskih kolonijalnih vlasti 1980. godine.

On je optužio svog rivala da je poslušnik Zapada, što je opozicija ranije odbacila.

"Imamo neprijatelja koji želi da nas vrati pod vlast belaca", rekao je Mugabe.

Predsednik Zimbavea je, takođe, poručio građanima Zimbabvea koji žive u Južnoj Africi da će im biti data zemlja, ako se vrate u domovinu.

"Imamo zemlju za naše ljude u Južnoj Africi koji možda žele da se vrate kući", rekao je Mugabe na predizbornom skupu.

Građani Zimbabvea su među afričkim doseljenicima u Južnoj Africi, koji su proteklih nedelja bili metanapada na strance u toj zemlji. U tim napadima poginulo je najmanje 50 osoba, više stotina je ranjeno, a više od 35.000 je moralo da napusti svoje domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: