Južna Afrika: Najmanje 50 žrtava

U dvodnevnom nasilju protiv imigranata u Južnoj Africi broj žrtava je prešao 50, uhapšeno je 600 ljudi dok je u istom periodu "nasilno raseljeno" 44.000 ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

18:32

Default images

Od 11. maja, kada su nemiri izbila u delu glavnog grada Johanesburga, naoružane grupe Južnoafrikanaca krstare ulicama gradova u potrazi za strancima koji su, u većini slučajeva, potražili utočište u crkvama, policijskim stanicama i državnim ustanovama, prenela je agencija DPA.

Mnogi prestrašeni stranci su krenuli u Mozambik, Zimbabve, Malavi i u druge afričkih države, mada je na hiljade ipak ostalo u Južnoj Africi u improvizovanim logorima pošto su iz kuća proterale rulje, naoružane palicama i noževima.

Meštani krive strane imigrante da oduzimaju posao domaćem stanovništvu i da su odgovorni za visoku stopu kriminala u zemlji.

Južnoafrička vlada je posebno ukazala na kriminalnu pozadinu napada na imigrante u kojima su žene silovane, a više kuća i prodavnica opljačkano.

Pored policije, koja je intervenisala, južnoafrički predsednik Tabo Mbeki pozvao je vojsku, prvi put od okončanaj aparhejda 1994. godine da pomogne policiji.

Sedam od devet provincija su do sada iskusile nasilje. Samo u Kejptaunu je preko 10.000 imigranata isterano iz svojih kuća tokom napada na strance i njihove radnje.

Od kada je izbilo nasilje Mbeki je osudio nasilje u nekoliko navrata mada još uvek nije posetio nasiljem zahvaćene oblasti niti bilo koju od žrtava nasilja.

On namerava da okonča svoju ćutnju večeras obraćanjem putem nacionalne televizije.

Južna Afrika, najsnažnija ekonomija u Africi, privlači imigrante iz susednih afričkih zemalja, koji uglavnom žive ilegalno i rade za vrlo niske nadnice.

Prema nekim procenama, proteklih godina je u Južnu Afriku stiglo čak tri miliona imigranata samo iz Zimbabvea, gde je ekonomska situacija izuzetno teška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: