Sulejmani novi predsednik Libana

Libanski paralament izabrao je generala Mišela Sulejmanija za novog predsednika Libana kao deo sporauzma vladajuće koalicije i opozicije predvođene Hezbolahom.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

18:29

Default images

"Proglašavam generala Mišela Sulejmanija za predsednika republike", rekao je predsedavajući parlamenta Nabih Meri nakon što je za Sulejmanija glasalo 118 od 127 poslanika. Sulejmani je potom položio zakletvu.

Liban je bez predsednika od novembra kada je istekao mandat Emilu Lahudu. O izboru Sulejmanija vladajuća koalicija i opozicija su se dogovorile još davno, ali su sporovi oko vlade nacionalnog jedinstva sprečili glasanje koje je odlagano 19 puta.

Izbor predsednika deo je sporazuma postignutog u Kataru prošle nedelje o okončanju sukoba između pristalica vladajuće koalicije i Hezbolaha, koji su Liban doveli na ivicu novog građanskog rata. Hezbolah je na kratko zauzeo delove Bejruta, a u sukobima je poginula 81 osoba.

Sporazum iz katarske prestonice Dohe udovoljio je zahtevim opozicije da ima pravo veta u vladi nacionalnog jedinstva, kao i da na snagu stupi novi izborni zakon.

Među prisutnima prilikom izbora Sulejmanija bili su i ministri spoljnih poslova Sirije i Irana, koji podržavaju Hezbolah, kao i šef diplomatije Saudijske Arabije koja podržava vladajuću koaliciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: