SPS-PUPS-JS: DSS da se izjasni

Kolalicija stranaka okupljena oko SPS-a zatražiće od koalicije DSS-NS da se izjasni o Sporazumu sa EU, kao i garancije za sprovođenje socijalnih reformi u državi.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

16:33

Default images

Lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, po završetku današnjeg sastanka koalicije SPS-PUPS-JS izjavio je za B92, da je kolacija odlučila da se od DSS-a i Nove Srbije traže dodatna objašnjenja o njihovim stavovima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i garanacije da će biti obezbeđena sredstva za socijalnu reformu .

Marković kaže da će sačekati prvo odgovor narodnjaka i tek nakon toga odlučiti da li će pregovore početi sa Demokratskom strankom. Prema njegovim rečima koliacija je ostala jedinstvena po svima pitanjima.

"Dogovorili smo se da nema poništavanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. To je jedinstven dogovor, a stranka Jedinstvena Srbija, odnosno ja sam rekao, da će stranka JS sa tri poslanika u Skupštini glasati za ratifikaciju Sporazuma", rekao je lider Jedinstvene Srbije. Dragan Marković Palma kaže da koalicija oko SPS-a traži i garancije za sprovođenje jedne od tačaka njihovog predizbornog programa - socijalne pravde.

"Takođe smo se dogovorili da nam se objasni odakle novac za realizaciju jednog od principa koji se zove socijalna pravda, koji smo ponudili DSS-u i NS-u. I sada ćemo danas poslati, odnosno sutra će Ivica Dačić poslati DSS-u i NS-u ovaj naš zaključak i videćemo šta će nam oni odgovoriti", najavio je Marković.

I dok se za koaliciju na republičkom nivou traže dodatna objašnjenja i garancije, Predsedništvo SPS-a, prema navodima lidera te stranke Ivice Dačića, prihvatilo je večeras koalicioni sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom na nivou Beograda. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Dačić: Nastavljaju se pregovori

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je Tanjugu da je na današnjem sastanku koalicije SPS-PUPS-JS odlučeno da se nastave pregovori sa koalicijom DSS-NS i Srpskom radikalnom strankom, i da se neće razgovarati s drugim političkim opcijama dok traju razgovori s tom koalicijom.

"Na insistiranje Partije ujedinjenih penzionera Srbije, dogovoreno je i da se posebno raspravi materijalizacija temeljnog principa vezanog za socijalni program i garancije izvora za realizaciju tog programa u cilju ostvarivanja socijalne pravde", rekao je Dačić.

On je dodao da je, na insistiranje drugog koalicionog partnera Jedinstvene Srbije, doneta i odluka da se "raspravi pitanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, odnosno da li će doći do poništavanja tog sporazuma ili ne".

Bakić: Delikatan trenutak za SPS

Rukovodstvo SPS-a pred odlukom (FoNet)
Rukovodstvo Socijalističke partije Srbije stranke nalazi se pred izborom - da li krenuti novim putem ili ostati partija kakva je bila do sada, ocenjuju analitičari.



"Dačić će se odlučiti onda kada to njemu bude odgovaralo. Dakle, kada odluči da je pravi trenutak da on može svom članstvu, Glavnom odboru i drugim članovima, da objasni izbor koji je napravio, on će to uraditi", kaže politički analitičar Jovo Bakić.

On dodaje da Dačiću "treba ostaviti vremena".

"Ne treba na njega vršiti pritisak, bilo kakav. Naravno, javnost je nestrpljiva jer Srbija nema previše vremena", kaže Bakić.

Na podršku socijalista prilikom formiranja Vlade Srbije računaju radikali i DSS, ali i koalicija okupljena oko Demokratske stranke.

Takva pozicija omogućava socijalistima da postvaljaju različte uslove.

"To je ugodna pozicija stranke koja ima najveći koalicioni kapital", rekao je Bakić.

Kontradiktorni stavovi socijalisti o tome kako žele da Srbija uđe u EU, a pritom se protive saradnji sa Tribunalom u Hagu, prema Bakićevom mišljenju, neće bitno uticati na saradnju Srbije sa Tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: