Dan Uprave Carina

Uprava Carina Srbije obeležila je prvi put Dan carinske službe.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

19:17

Default images

Direktor Uprave Carina Predrag Petronijević rekao je da suština delovanja ove službe nije samo prikupljanje dažbina, već podrška legalnoj međunarodnoj trgovini i borba protiv kriminala i terorizma u regionu i na globalnom nivou.

Tokom 33 godine rada na Carinarnici Dimitrovgrad Velizar Živković otkrio je više od 1.000 kilograma narkotika, devize i zlato koje su krijumčari pokušavali ilegalno da prenesu preko granice. Za Dan carinske službe nagrađen je za časno i profesionalno obavljanje posla sa koleginiciama Gordanom Zivlaković i Snežanom Ninković.

Carinu u ovoj deceniji potresale su brojne afere, malverzacije, smene i hapšenja. Direktor Uprave Carina Predrag Petronijević kaže da je ta služba danas postavljena na zdrave noge.

"U proteklih godinu dana mi smo izvršili više od 60 kadrovskih promena na rukovodećem nivou u Upravi carina. Naravno da takve stvari daju rezultate. Korupcija kao pojava ne može da se iskoreni ali mi ćemo se truditi da je svedemo na društveno prihvatljiv nivo", kaže Petronijević.

Tokom raspada bivše Jugoslavije Srbija se suočavala sa sve većim brojem cerinskih prelaza.

Ipak i dalje samo tri prelaza Horgoš, Batrovci i Gradina - ispunjavaju osnovne evropske standarde dok svi ostali zahtevaju temljnu rekonstrukciju.

Dan carine od ove godine ponovo je ustanovljen u znak sećanja na 25. maj 1804. kada je na osnovu zapisa Petra Jokića, Karađorđevog buljubaše, postavljena prva carinarnica - đumrukana na Savi kod Ostružnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: