Rođendan jugoslovenskog lidera

U socijalističkoj Jugoslaviji rođendan predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, 25. maj, obeležavao se kao Dan mladosti.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

17:12

Default images

Obeležavanjem Dana mladosti, širom SFRJ nekada su organizovane razne manifestacije "radnog i kulturnog stvaralaštva". Sve se završavalo velelepnom sportskom priredbom - sletom, na stadionu JNA u Beogradu. Ritual nošenja štafete osmišljen je pre šezdeset i tri godine i trajao je pune 42 godine.

Na inicijativu Josipa Broza Tita 1957. godine njegov rođendan postao je Dan mladosti, a Titova štafeta - Štafeta mladosti, simbol svih štafeta.

Kroz Jugoslaviju su nošene lokalne štafete sa pozdravima i rođendanskim čestitkama.

Na završnoj manifestaciji - sletu, osim više od deset hiljada učesnika i stotine hiljada pretrčanih kilometara po SFRJ, učestvovalo je skoro deset hiljada omladinaca iz cele tadašnje zemlje.

Posle Titove smrti, sledećih sedam godina Štafeta mladosti nosila je poruku i zavet Jugoslovena da će ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu.

Titova država, utemeljenja na, pokazalo se veštačikm vrednostima, raspala se samo nekoliko godina kasnije, serijom krvavih ratova, sa posledicama koje, i dalje, na prostoru svake od šest novih država, osećaju svi Titovi omladinci i pioniri.

Obležen Titov rođendan u Beogradu

Poštovaoci lika i dela nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i danas su u Kući cveća na Dedinju, 28 godina posle njegove smrti obeležili rođendan kako oni kažu "najvećeg sina naroda i narodnosti".

Tokom odavanja pošte predsedniku i maršalu, nosili su crvene marame, petokrake pa čak i štafete. Grob jugoslovenskog predsednika prekrili su cvećem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: