Gradske stipendije za talente

Programom finansijske podrške Skupštine grada biće obuhvaćeno 205 studenata i 151 srednjoškolac, kao i 130 studenata sa invaliditetom.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

11:48

Default images

Planirani broj gradskih stipendija za talentovane studente i srednjoškolce proširen je ove godine za više od 50 mesta. Ove godine po prvi put će mesečnu stipendiju od 15.000 dinara dobijati i 10 studenata sa privatnih fakulteta.

Ana Anastasijević, maturantkinja Matematičke gimnazije u Beogradu, sa besprekornim prosekom i brojnim nagradama treću godinu za redom je stipendista gradske uprave.

Najveći deo stipendije troši na knjige, legalni sofver i usavršavanje, ali ova podrška za nju i svojevrsna poruka da se isplati učiti i da se trud ponovo vrednuje.

"Mislim da je to stimulativno, ne samo nama koji primamo stupendiju da se i dalje trudimo i da radimo da bi je dobijali i dalje, već i nasim vršnjacima da shvate koje su prave vrednosti i da se rad i trud zaista isplati", kaže ona.

Ovaj program podrške talentima započet je 2004. godine.

Tada su 10.000 dinara mesečno, dobijala 43 srednjoškolca i 101 student.

Narednih godina broj učenika i studenata se stalno povećavao, kao i visina stipendije, a ove godine lista je proširena za 50 mesta kako bi ispod crte ne bi ostali oni koji su na osnovu bodova zaslužili da je dobiju.

Za 20 mesta je proširena lista akademaca sa hendikepom.

"Najbolji način je bio da proširimo tu listu za nekoliko mesta, da oni koji imaju isti broj bodova dobiju stipendije", kaže v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.

Pravo učešća na konkursu imali su najuspešniji učenici sa teritorije Beograda sa prosečnom ocenom 4,70 i studenti sa prosekom 9,2. Konkurisalo je 800 mladih.

Srednjoškolcima su posebno vrednovane nagrade sa republičkih i međunarodnih takmničenja, jer su u Komisiji smatrali da je u njih uložen napor koji prevazilazi trud uložen u dobru ocenu.

"Ocena jeste merilo, ali ova pomoć se odnosi na sam talenat i razvijanje specijalnih sposobnosti kod srednjoškolaca i studenata", rekla je Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju i socijalnu zaštitu.

"Šesdeset i jedan naš učenik prima ovu stipendiju, to je velika pomoć. Primedbe se odnose na to što je komisija takmičenja različitog ranga isto vrednovala", kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Dok nezadovoljni, kako su nam objasnili u gradskom sekretarijatu, imaju pravo uvida u dokumentaciju, kao i na pisani prigovor - izabranim kandidatima preostaje da u naredne dve nedelje potpišu ugovore o stipendiranju koji će im od 1. do 5. u mesecu donositi 15.000 dinara.

Učenicima koji su ih zaslužili u školskoj godini koja se privodi kraju, novac će biti isplaćen retroaktivno za protekli period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: